Hamas posílá k hranici s Izraelem policisty

Gaza - Palestinské hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy, vyslalo k hranici s Izraelem neozbrojené policisty. Ti mají zabránit opakování pátečního incidentu, kdy k ní zamířil rozhořčený dav Palestinců. Izraelská armáda na to reagovala střelbou, při níž jeden člověk přišel o život a 19 lidí utrpělo zranění.

Do škol v Gaze se vrátily dnes desítky tisíc dětí. Ačkoli školy v Gaze obnovily provoz, dnes se v nich ještě neučilo. Studenti v nich strávili den vyprávěním a líčením svých zkušeností během bojů.   

Izrael proti cílům spojeným s Hamasem v pásmu Gazy během osmidenních bojů provedl zhruba 1 500 náletů, zatímco ozbrojenci zasypali Izrael raketami. Podle palestinského střediska pro lidská práva bylo zabito 156 Palestinců včetně 33 dětí a nezletilých mladších 18 let. Rakety z Gazy zabily šest Izraelců a desítky dalších zranily. 

Příměří také přineslo lehké zmírnění blokády pásma Gazy. Izrael prostřednictvím Egypta oznámil Hamasu, že palestinští rybáři mohou plout na lov ryb do dvakrát větší vzdálenosti než doposud.