Výroky Riceové o Benghází stěžují její cestu do čela ministerstva zahraničí

Washington - Horká adeptka na americkou ministryni zahraničí Susan Riceová přiznala pochybení ohledně zářijového útoku na americký konzulát ve východolibyjském městě Benghází. Atentát původně označila za vyústění muslimských protestů - až později se ukázalo, že šlo o plánovaný teroristický útok. Vlivný republikánský senátor a bývalý kandidát na prezidenta John McCain už dříve označil Riceovou za nedostatečně kvalifikovanou pro úřad ministryně zahraničí.

Susan Riceová přiznala, že její tvrzení, že na amerického velvyslance v Benghází zaútočil rozzuřený dav muslimů, nebyla pravda. Měla prý špatné informace od zpravodajské služby. Řekla také, že svými výroky rozhodně nechtěla klamat veřejnost. 

Velvyslankyně USA při OSN Susan Riceová po zářijovém útoku na americký konzulát ve východolibyjském městě Benghází vystoupila hned v několika televizních pořadech. Tvrdila, že incidentem vyvrcholil hněv věřících vyvolaný protimuslimským filmem. Jenže pak se ukázalo, že to nebyla pravda. Útok byl promyšlenou akcí teroristů. 

McCain už minulý týden prohlásil, že velvyslankyně kvůli Benghází není dostatečně kvalifikovaná pro úřad ministryně zahraničí. Spekuluje se, že tak nepřímo podpořil demokratického šéfa senátního zahraničního výboru a svého přítele Johna Kerryho, který rovněž patří mezi kandidáty na nového šéfa americké diplomacie. 

McCain se i tak s Riceovou sešel, aby mu objasnila své postoje ohledně Benghází. Jenže zřejmě nepůsobila příliš přesvědčivě. Republikán poté totiž jasně uvedl, že její nominaci rozhodně nepodpoří, pokud se okolnosti libyjského incidentu a následné kroky americké administrativy nevyjasní. Bez souhlasu Senátu není možné Riceovou jmenovat do funkce. 

Susan Riceová

V současnosti je velvyslankyní Spojených států při Organizaci spojených národů. Riceová v americké zahraniční politice působí od roku 1993. Začala za prezidenta Billa Clintona jako řadový zaměstnanec Národní bezpečnostní rady. V roce 2009 se stala americkou velvyslankyní při OSN.