Manning ukázal soudci miniaturní celu, ve které strávil 9 měsíců

Washington - Před vojenským soudem na americké základně Fort Meade začal vypovídat vojín Bradley Manning, který je obviněn v případu úniku tajných armádních a diplomatických dokumentů zveřejněných serverem WikiLeaks. Voják soudu předvedl podmínky, které musel snášet ve vazbě. Uvedl také, že krátce po svém zadržení zvažoval sebevraždu.

Zdůraznil stres, který zažíval po zadržení. „Byl jsem stále sám. Cítil jsem se ztracen a ve stresu, protože jsem nevěděl, co se děje,“ řekl 24letý voják při předběžném soudním řízení, které začalo v úterý. Nejistým hlasem poté mladík hovořil o okolnostech zatčení v Iráku a o podmínkách svého věznění.

Manning se bude v průběhu předběžného řízení snažit s pomocí svých advokátů přesvědčit soudce, aby jeho obvinění zrušil, a to s poukazem na mučení, jemuž prý musel čelit během vazby. Podle odborníků je ale nepravděpodobné, že by k vojenskému soudu nakonec nedošlo.

„Myslel jsem si, že umřu zavřený v té kleci. Tak to na mě působilo. Jako klec pro zvířata,“ popsal soudu podmínky své vazby.

Manning také uvedl, že krátce po svém zadržení zvažoval sebevraždu. V cele na americké základně v Kuvajtu si prý na prostěradle udělal smyčku krátce poté, co byl v květnu 2010 v Iráku zatčen. Když byl následně přepraven do Virginie, vězeňské úřady se obávaly, že spáchá sebevraždu, a umístily ho proto na samotku. Po týdnu byl jeho režim poněkud uvolněn s tím, že v jeho případě hrozí jen riziko, že si sám ublíží.

Manning zdůraznil, že ani v jednom případě hodnocení neodpovídalo skutečnosti, protože po převezení z Kuvajtu již na sebevraždu nepomýšlel. Řekl, že byl pak držen v absurdních podmínkách. Byl devět měsíců zavřen na samotce 23 hodin denně a musel v noci odevzdávat veškeré prádlo.

Vyšetřovatelé obviňují Manninga, že během své služby v Iráku v roce 2010 stáhl z vojenské sítě desítky tisíc tajných dokumentů o válkách v Iráku a v Afghánistánu a zhruba čtvrt milionu tajných depeší americké diplomacie. Všechny materiály poté údajně poskytl serveru WikiLeaks, který je pak zveřejnil. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu doživotní vězení.

Manning zatím o podmínkách přísné vazby na vojenské základně ve Virginii nikdy veřejně nemluvil. V miniaturní cele tam strávil celkem devět měsíců, než byl v dubnu 2011 převezen do jiného zařízení. Ochránci lidských práv podmínky vazby opakovaně kritizovali.

Předběžné jednání v Manningově případu má trvat do neděle, soudce poté rozhodne, zda existuje dostatek důkazů pro případný proces. Pokud ho nařídí, měl by soud začít 4. února příštího roku.

Manning poprvé vypovídal před soudem (zdroj: ČT24)