Zastřelená mexická miss rozhodně nebyla neviňátko

Mexiko - Dvaadvacetiletá mexická královna krásy María Susana Floresová Gámezová, která koncem listopadu zemřela během přestřelky mezi armádou a překupníky drog, střílela na vojáky. Podle původních informací prokuratury sloužila žena gangsterům při přestřelce jako živý štít, při následných testech se ale na jejích rukou našly stopy po chemických látkách vznikajících při střelbě.

Floresová cestovala 24. listopadu v autě se skupinou ozbrojených mužů po vedlejší silnici v severomexickém státě Sinaloa. Když je vojáci zastavili, vystoupila z auta se zbraní v ruce a zapojila se do přestřelky, řekl zástupce prokuratury státu Sinaloa Enrique Feregrino. Během střelby zahynuli kromě ní dva vojáci a jeden civilista. Kriminalisté provedli podrobný test na přítomnost olova a barya, neboť tělo mladé ženy bylo nalezeno poblíž útočné pušky typu AK-47.

Podle mexických médií Floresová, která v únoru zvítězila v soutěži krásy s názvem Žena Sinaloy 2012, cestovala v autě se svým snoubencem. Tím je údajně Orzo Iván Gastelún, domnělý boss drogového kartelu Sinaloa, kterému se podařilo z místa přestřelky uprchnout.

Floresová ale není první královnou krásy, která byla ve spojení s některým z drogových gangů. V roce 2008 zatkla mexická policie tehdejší vítězku soutěže krásy v Sinaloe Lauru Elenu Zúñigovou společně se sedmi muži. Skupina měla u sebe zbraně a peníze údajně pocházející z trestné činnosti.

Válka drogových gangů trvá v Mexiku již šest let. Podle nevládních organizací od zahájení vojenské ofenzivy proti drogovým gangům koncem roku 2006 přišlo o život více než 37 000 lidí. Zatím posledním hrůzným nálezem spjatým s bojem mezi kartely je devět rozřezaných těl v igelitových pytlích, které objevila místní policie v neděli na severu země.