Evropa se snaží prohrabat přívaly sněhu

Berlín – Přívaly sněhu a mrazivé počasí dál komplikují život v Evropě. V Sasku muselo mnoho řidičů strávit noc na silnici, na Ukrajině odřízlo husté sněžení desetitisíce lidí při teplotách kolem bodu mrazu od dodávek elektřiny. V rakouských horách zvyšují nové přívaly sněhu lavinové nebezpečí.

Sníh a led uvěznily stovky lidí přes noc na dálnici u Saské Kamenice. Ta zůstala pro záchranáře nepřístupná po dobu více než šesti hodin. Podle policejních informací z dneška dosáhla fronta zablokovaných vozidel až 20 kilometrů. Místa nehod se sice v pondělí pozdě večer podařilo zprovoznit, pak ale začalo znovu sněžit a auta opět uvízla. V zácpě zůstaly uvězněny i tři sněhové pluhy.

Někteří řidiči museli strávit v zácpě až deset hodin a docházel jim benzin. Dobrovolní pomocníci rozdávali lidem v autech čaj, přikrývky a vodu. Provoz na dálnici se rozjel teprve dnes ráno.

U Heidelbergu hledali muže podle stop ve sněhu

Silné sněžení způsobovalo velké problémy na silnicích i v dalších oblastech Německa. Četné nehody registrovala policie v Hamburku, Šlesvicku-Hoštýnsku a Bádensko-Württembersku. Tam se v okolí Heidelbergu jen díky stopám ve sněhu podařilo po několika hodinách nalézt promrzlého psychicky nemocného muže, který utekl po hádce se svým ošetřovatelem.

Za hustého sněžení havaroval v Rakousku autobus s německými důchodci. Při kolizi s nákladním autem bylo zraněno 19 turistů a průvodkyně. V některých částech Rakouska napadlo v pondělí až 60 centimetrů sněhu. Lavinové nebezpečí je vysoké především ve spolkové zemi Vorarlbersku. Tamní centrála horské služby zvýšila varování před lavinami na čtvrtý z pěti stupňů.

Se sněhem se potýkají i na Ukrajině
Zdroj: SERGEY DOLZHENKO/ISIFA

Výpadek elektřiny postihl znovu asi 200 míst v oblasti kolem Kyjeva. Napadlo tam zhruba půl metru nového sněhu, což spolu se zledovatělými vozovkami způsobilo ve městě dopravní chaos. Pod tíhou sněhu spadlo v ukrajinské metropoli také mnoho stromů.

Problémy způsobovaly přívaly sněhu i v některých zemích na západě Balkánu. V černohorské metropoli Podgorici musel být zastaven provoz letiště, na severu země byla uzavřena řada silnic.

Muže v Bělehradu neodradilo od posezení v parku ani silné sněžení
Zdroj: Andrej Cukic/ISIFA

Po víkendových problémech způsobených prvním sněžením zakázaly srbské úřady dočasně vjezd nákladních vozidel do země. Zákaz potrvá podle rozhlasové a televizní stanice B-92 do doby, než budou opět sjízdné silnice. Problémy působil sníh kamionům rovněž v Makedonii. Na jihu Bosny bylo přerušeno zásobování elektřinou v mnoha lokalitách.

Na příval sněhu bělehradská radnice tento týden zareagovala dočasným zavedením městské hromadné dopravy zdarma. Chtěla motivovat občany, aby automobily nechali doma a ulevili provozu na ulicích metropole. Realitou se však stala kolabující městská doprava a množství naštvaných cestujících. Podle zpravodajského serveru 24sata se dopravnímu podniku nepodařilo zajistit dostatek autobusů, trolejbusů a tramvají. Kalamitu způsobila dvaceticentimetrová nadílka sněhu. Podobné komplikace oznámilo mimo jiné i druhé největší srbské město Novi Sad.