Severokorejský satelit už krouží, jih našel kus rakety

Pchjongjang/Soul – Jihokorejské ministerstvo obrany potvrdilo, že start severokorejské rakety byl úspěšný. Družice, kterou raketa ve středu vynesla do vesmíru, obíhá bez problémů kolem Země. Soul ale zároveň trvá na tom, že se jedná o test technologií pro mezikontinentální balistické střely. Jihokorejské námořnictvo ve Žlutém moři našlo pravděpodobné trosky prvního stupně rakety Unha-3, který podle plánu do tohoto místa po startu dopadl. Trosky chce Jižní Korea prozkoumat, svému severnímu sousedovi je vracet nehodlá. Pchjongjang už v dubnu varoval, že vyzvednutí částí rakety bude považovat za válečný čin.

Severokorejský satelit mezitím podle jihokorejského ministerstva putuje podle předpokladů po oběžné dráze ve výšce mezi 505 a 580 kilometry nad naší planetou rychlostí 7,6 kilometru za sekundu. Podle Soulu však není jasné, jaký má přesně úkol. Představitelé severokorejského vesmírného programu tvrdí, že cílem družice je zkoumat počasí a úrodu.

Vyslání rakety vyvolalo kritiky většiny zemí světa, podle nichž Pchjongjang startem porušil rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Západ se obává, že KLDR svým patrně vůbec prvním úspěšným vypuštěním rakety dlouhého doletu testuje technologie pro vývoj mezikontinentálních balistických střel schopných nést jadernou hlavici. Experti předpokládají, že dalším krokem Pchjongjangu bude nyní zřejmě třetí jaderná zkouška. Satelitní snímky z poslední doby svědčí o tom, že KLDR opravila starou silnici vedoucí k jaderné testovací lokalitě na hornatém severovýchodě země a že rovněž odhrnula sníh od jednoho z podzemních tunelů. V roce 2009 otestoval Pchjongjang atomovou bombu 25. května, měsíc po svém pokusu o vyslání rakety dlouhého doletu.

V jihokorejské metropoli Soulu dnes proti startu severokorejské rakety demonstrovala asi stovka lidí, kteří spálili figurínu představující vůdce KLDR Kim Čong-una a papírovou maketu rakety.