Depardieu má dost urážek a chce se stát Belgičanem

Paříž - Filmový herec Gérard Depardieu se kvůli daním rozhádal s francouzskou vládou. Prý dokonce přemýšlí nad belgickým občanstvím. Uvedla to francouzská média. Podle nich jde o další reakci na to, že se herec cítí být uražen kritikou od francouzského premiéra. Tomu se nelíbí, že se Depardieu před vysokými francouzskými daněmi uchýlil do Belgie.

Francouzská vláda socialistického prezidenta Hollanda splnila předvolební slib a zavedla 75procentní daň z příjmu, který přesahuje v přepočtu 25 milionů korun. S tím ale Depardieu silně nesouhlasí. 

Herec si po zavedení milionářské daně koupil dům v belgické obci těsně u hranic s Francií. Dokonce se tam přihlásil k trvalému pobytu s cílem platit daně především tam, kde jsou nižší. Nedávno také přišla zpráva, že prodává svůj luxusní dům v centru Paříže. 

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault okomentoval Depardieův odchod jako „dosti ubohý“. V otevřeném dopise premiérovi třiašedesátiletý herec napsal: „Nežádám, abyste se mnou souhlasil, ale aspoň byste mě mohl respektovat!“ Své daně si prý vždycky platil. „Kdo jste, abyste mě takhle soudil?“ zeptal se premiéra v dopise. 

Michel Sapin, francouzský ministr práce:

„Vydělává si hodně peněz. A ti, kdo hodně vydělají, by měli platit vyšší daně. Co na tom není normálního? On to asi nechápe a je to škoda. I přes jeho osobnost, přes všechen talent, je to známka jeho úpadku.“

Podle francouzských médií Depardieu dokonce přemýšlí nad belgickým občanstvím. V neděli totiž prohlásil, že se vzdává francouzského pasu. Belgický ministr financí Didier Reynders dnes řekl, že o případné žádosti francouzského herce o belgické občanství by rozhodoval parlament. „Je možné to provést v relativně krátké době. Je to otázka několika měsíců,“ poznamenal ministr. 

A tak to zřejmě Depardieu nestihne do ledna 2013, kdy začne v Belgii platit nový zákon o občanství. Ten zpřísňuje podmínky, nutné je žít v Belgii pět až deset let. Depardieu by však mohl využít možnosti takzvané mimořádné procedury. Parlament tak může udělit státní občanství osobám, které prokážou výjimečné zásluhy například v oblastech vědy, sportu či kultury.