Když je nouze nejvyšší, zlato v ústech nejbližší

Sarajevo – Tip na to, jak si trochu přilepšit, když není na jídlo a na účty za vodu nebo elektřinu, přichází z Bosny a Hercegoviny. Kvůli krizi se tam množí případy, kdy místní obyvatelé prodávají zlato z vlastních zubních plomb. Za půl gramu zlata z jednoho zubu ale dostanou v přepočtu jen 380 korun. Je to ale lepší než nic – zvlášť třeba pro zoufalé důchodce.

„Kdysi jsem si nechal udělat několik zlatých zubů, ve své době tím člověk ukázal dobré postavení a příjmy. Nikdy by mě ale nenapadlo, že jednou si budu muset zlato z úst nechat vyndat, jen abych ta samá ústa nakrmil,“ říká 69letý Sabir Bahtović ze Sarajeva, jemuž skromná penze vydrží maximálně půl měsíce.

Krize ovšem zasáhla i zlatníky, kteří sice vzácný kov vykupují, ale jen těžko hledají zákazníky pro své výrobky. Zlato je totiž dnes pro řadu lidí drahé; podle jednoho ze sarajevských obchodníků prakticky zmizela střední třída, která dříve utrácela za šperky. Bosna přitom není jedinou balkánskou zemí, kde lidé kvůli živobytí prodávají své zlato. V sousedním Chorvatsku jsou krámky, nabízející výkup vzácného kovu, skoro na každém kroku.