Nazarbajev zřejmě navěky prezidentem

Astana - Kazašský parlament schválil dodatky k ústavě, jež umožní prodloužit setrvání prezidenta Nursultana Nazarbajeva v úřadě až do roku 2020, a to prostřednictvím referenda. Parlament tak podle očekávání jednomyslně přehlasoval veto, jímž sám prezident návrh na referendum před týdnem demonstrativně zablokoval. Jeden z dodatků vnáší do ústavy titul Vůdce národa, který byl Nazarbajevovi udělen loni. Mimo jiné mu poskytuje také doživotní imunitu.

Nazarbajev vládne zemi železnou rukou už dvacet let, svůj mandát zahájil ještě v dobách Sovětského svazu. Dnešní hlasování poslanců znamená, že referendum, o jehož výsledku nikdo nepochybuje, vyloučí parlamentní volby plánované na rok 2012. I v nich chtěl sedmdesátiletý Nazarbajev kandidovat.

Prosadila se tak iniciativa kazašských politiků, kteří nedávno přišli s návrhem, aby prezidentské volby byly jako „nadbytečné“ zrušeny, protože nikdo prý nemá takovou důvěru národa jako Nazarbajev. V podpisové kampani pak takový postup podpořilo přes pět milionů Kazachů s volebním právem.

Rozhovor s Liborem Dvořákem (zdroj: ČT24)

Nazarbajev byl naposledy opětovně zvolen prezidentem v roce 2005, kdy pro něj hlasovalo přes 90 procent voličů. V roce 2020 mu bude 80 let.