Británie hodlá nadále podporovat syrskou opozici, Egypt chce Asada před ICC

Londýn/Káhira - Snaha OSN najít diplomatické řešení konfliktu v Sýrii bude podle britského ministerstva zahraničí pokračovat. Včerejší projev k národu prezidenta Bašára Asada ale šéf resortu označil za pokrytecký. Své řekl i Egypt, když tamní prezident Muhammad Mursí prohlásil, že podporuje výzvu syrské opozice, aby Mezinárodní trestní soud (ICC) soudil syrského prezidenta za válečné zločiny.

Nedlouho poté, co Asad v neděli v prvním veřejném projevu po sedmi měsících vyzval k úplné národní mobilizaci proti povstalcům a navrhl plán dalšího politického vývoje, který počítá s jeho udržením u moci, se začalo postupně vyjadřovat mezinárodní společenství. Syrskou opozici budeme dál podporovat, zaznělo z britského ministerstva zahraničí. A snaha zvláštního vyslance OSN a Ligy arabských států Brahímího vyjednat mír pořád platí. Asadův projev je ale pro mezinárodní společenství zklamáním.

Alistair Burt, státní tajemník britského ministerstva zahraničí

„Je to pokrytecká řeč. Tvrdí, že režim nemůže za vraždy a destrukci Sýrie. A že odpor proti režimu byl tlačen zvenčí. Navíc je nerealistický, mluví o šanci na reformu a dialog, který neexistuje.“

Plán syrského prezidenta ihned odmítla i tamní opozice. Ta požaduje okamžitý odchod Asada jako podmínku mírového řešení krvavého konfliktu, který sužuje zemi jednadvacet měsíců a vyžádal si podle OSN již více než šedesát tisíc mrtvých.

Pro odchod Asada je i Egypt. Egyptský prezident Mursí prohlásil, že podporuje výzvu syrské opozice, aby Mezinárodní trestní soud (ICC) soudil syrského prezidenta Bašára Asada za válečné zločiny. V nedělním rozhovoru pro stanici CNN Mursí současně vyjádřil přesvědčení, že Asadův režim padne, uvedla dnes agentura AFP.  

Asad v řeči k národu označil diplomatické snahy OSN za vměšování se. Sýrie podle něj nepřijímá rozkazy. Povstalce znovu označil za teroristy a představil svůj vlastní mírový plán - konferenci, kam ale rebelové nesmějí. Opozice si to vykládá jako nové potvrzení války.

Konec konfliktu v Sýrii v nedohlednu (zdroj: ČT24)

Papež Benedikt XVI. vyzval mezinárodní společenství, aby ukončilo boje v Sýrii. Podle něj by se tak mělo stát co nejdřív, než bude ze země jen hromada trosek.