Indičtí násilníci stanuli před soudem, hrozí jim trest smrti

Dillí - Pětice Indů, kteří v prosinci hromadně znásilnili mladou studentku, si před soudem v Dillí vyslechla obžalobu ze znásilnění a vraždy. Indické soudy už oznámily, že pět dospělých útočníků ve věku od 19 do 35 let bude zřejmě čelit trestu smrti, trest pro šestého, nezletilého podezřelého určí soud pro mladistvé. V Dillí byla mezitím hromadně znásilněna a zavražděna další dívka. Lidé po celé zemi protestují proti násilí na ženách a usilují o přísnější opatření na ochranu žen.

Soud vyhověl žádosti prokuratury, aby se dnešní stání konalo za zavřenými dveřmi. Soudy v případech znásilnění se v Indii běžně konají bez účasti veřejnosti, mimo jiné s ohledem na bezpečí obžalovaných. Další stání se podle ní bude konat 10. ledna. Předpokládá se, že případ bude poté předán zvláštnímu soudu, který ho projedná ve zrychleném řízení. Kdy proces před zvláštním soudem začne, není jasné. Indické soudy jsou obecně nechvalně proslulé svou pomalostí a některé případy se mohou táhnout celá desetiletí. 

Indická média odvysílala záběry, na nichž byla vidět pětice obviněných, jak před soudní budovou ležící na jihu Dillí vystupuje z policejní dodávky, která muže přivezla z věznice Tihár. Zpravodajský server BBC upozornil, že soudní budova se nachází přímo naproti kinu, které znásilněná dívka krátce před útokem 16. prosince navštívila a odkud se vracela s kamarádem autobusem domů.

Hlídka před budovou indického soudu
Zdroj: Manish Swarup/ČTK/AP

Dva z obžalovaných jsou ochotni vypovídat proti ostatním

Pětice je obviněna z vraždy, znásilnění, únosu a dalších zločinů. Mezi obviněnými je například řidič autobusu, kde ke znásilnění došlo, nebo jeho bratr, který tam uklízel. Podle policie se k bití a znásilnění dívky přiznali a uvedli, že jí chtěli dát lekci. Usvědčit je mají testy DNA, které identitu potvrdily. Na těle tří z nich se navíc našly otisky dívčiných zubů z toho, jak se znásilnění bránila. Policie mezitím popřela kritiku přítele znásilněné. Ten uvedl, že dívka na ulici krvácela tři čtvrtě hodiny, než policisté dorazili, a ti pak prý místo okamžité pomoci řešili, pod koho případ spadá.

Útoku na dívku se podle prokuratury kromě obžalované pětice dopustil i sedmnáctiletý mladík, který ale jako nezletilý nebyl postaven před soud v rámci nyní projednávané obžaloby a měl by být souzen soudem pro mladistvé. Dva z mužů údajně v neděli poskytli soudu důkazy a jsou ochotni vypovídat proti ostatním, patrně výměnou za mírnější trest.

Dnešní soudní jednání bylo narušeno, když několik právníků nabídlo, že budou obžalované zastupovat. „Žijeme v moderní společnosti. Jsme vzdělaní lidé. Každý obviněný, včetně těch, kteří jsou obviněni ze surových zločinů jako tento, mají právo na obhajobu,“ prohlásil právník nejvyššího soudu Manohar Lal Sharma. Ostatní právníci ho vypískali. Stovky advokátů totiž předem odmítly hájit násilníky, protože to považují za nemorální.

Indičtí násilníci před soudem
Zdroj: ČT24

Otec znásilněné dívky mezitím v britském tisku prozradil její jméno. Údajně se jmenovala Džjoti Singh Pandejová. O případné zveřejnění totožnosti mladé ženy se přitom v Indii v posledních dnech vedly ostré spory. Indické zákony totiž zakazují uvádět jména obětí znásilnění a další údaje, které by mohly vést k identifikaci. Oběti to má chránit před stigmatizací ze strany společnosti. Indická média dívce zatím propůjčila symbolická jména Nirbhaja (Nebojácná) a Amanat (Poklad). „Chceme, aby svět znal její pravé jméno,“ řekl dívčin otec britskému nedělníku The Sunday People s tím, že zveřejnění jména povzbudí další ženy, které taková napadení přežily.

Vláda slibuje změnu přístupu ke všem podobným kauzám. „Mluvil jsem s ministrem spravedlnosti. Ujistil mě, že všech 540 probíhajících soudních líčení násilí na ženách bude uzavřeno do půl roku. Soudy je budou řešit přednostně,“ potvrdil ministr státu Uttarakhand Vidžaj Bahuguna.

Svíčka pro znásilněnou Indku
Zdroj: ČTK/AP/Rafiq Maqbool

Lidé protestovali se svíčkami

Lidé proti násilí na ženách protestují po celé zemi. Se zapálenými svícemi dnes v noci demonstrující usilovali o přísnější zákony na ochranu žen. „Nevím, jak moc se situace může zlepšit potom, co současné události odezní, ale doufám, že alespoň kousíček uvědomění v lidech zůstane,“ uvedla účastnice protestu.

V Dillí byla hromadně znásilněna a zavražděna další dívka

V Indii byla nalezena další oběť hromadného znásilnění a následné vraždy. Uvedla to indická média s odvoláním na policii v Dillí. Jedenadvacetiletá dívka byla pohřešovaná od pátku, kdy nepřišla z práce. Přepadli ji tři muži, z nichž dva byli po činu zadrženi a třetí uprchl. Tělo 21leté zaměstnankyně továrny z dillíského předměstí Noida bylo nalezeno v sobotu. Otec dívky si stěžoval, že policie zprvu nereagovala, když nahlásil dceřino zmizení. Policisté prý otci řekli, že si nejspíš s někým vyrazila. Případ vyvolal v průmyslové lokalitě Noida protesty, uvedl server BBC. V souvislosti s případem byli suspendováni čtyři policisté.

Roste zájem o pepřové spreje a kursy sebeobrany

Případ znásilněné a zavražděné studentky vyvolal v indické metropoli zvýšenou poptávku po kursech sebeobrany, za poslední měsíc prý také pětinásobně stoupl prodej pepřového spreje. Policie v jižním Dillí například nabízí sedm programů sebeobrany, kde policistky a judistky zdarma učí ženy, jak beze zbraní klást odpor protivníkům, uprchnout a přivolat policii. „Učíme ženy, jak se duchapřítomně bránit. Ať už mají s sebou knihu, propisku, sprej, deodorant, šálu… vše může být použito k odražení zločinců či kohokoli, kdo ženy obtěžuje,“ uvedla policistka Renu Lataová.

Experti ale varují, že proti hromadnému znásilnění se žena i s použitím výše zmíněných metod sotva ubrání. Mladé ženy z 16milionové indické metropole rovněž popisují, jak se o ně příbuzní nyní víc bojí.