Britská vlajka dál bouří Belfast

Belfast - Policie v Severním Irsku se večer, už pátou noc v řadě, stala terčem útoků. Výtržníci na bezpečnostní složky v Belfastu házeli kameny a zápalné bomby. Protestantským unionistům se nelíbí rozhodnutí katolické většiny v městské radě, která rozhodla, že britská vlajka bude na radnici vlát jen několik dnů v roce.

Už pátou noc za sebou se stala policie v Severním Irsku (Ulsteru) terčem útoků výtržníků. Útočníci házeli na policii v Belfastu kameny a zápalné bomby. Policisté se bránili vodními děly. 

Včera v Belfastu před radnicí protestovala asi tisícovka lidí. Jinde ve městě pak zasahovala policie vodními děly. 

Nepokoje v Belfastu vypukly před měsícem poté, co katolická většina v městské radě rozhodla, že se britská vlajka na radnici vyvěsí jen několik dní v roce. Protestanti pak zahájili kvůli tomu demonstrace. S Vánocemi je sice zmírnili, naplno ale opět propukly minulý týden. Od prosince už se při střetech zranilo přes 60 lidí. 

Roky násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány ukončila v roce 1998 mírová dohoda mezi oběma znesvářenými stranami. Unionisté trvají na udržení Ulsteru pod britskou nadvládou, republikáni prosazují odtržení od Londýna.