Proces s dodavatelem pro WikiLeaks začne až v červnu

Washington - Začátek procesu s vojínem Bradleym Manningem odsunul americký vojenský soud až na červen; proces měl původně začít 6. března. Soudkyně vysvětlila, že je zapotřebí více času ke zhodnocení utajovaných materiálů. Manning je obviněn z předání tajných vojenských a diplomatických dokumentů serveru WikiLeaks.

Soudkyně Denise Lindová během předběžného slyšení na základně ve Fort Meade ve státě Maryland uvedla, že soud začne v červnu, přesné datum bude stanoveno 16. ledna. Další předběžná slyšení, která mají vyjasnit přesné podmínky procesu, určila na únor a na květen.

Soudkyně v úterý o 112 dnů snížila případný trest pro Manninga. Zdůvodnila to poukazem na nepřiměřeně tvrdé podmínky devítiměsíční vazby, jimiž byl ještě před procesem „nezákonně potrestán“. Prokuratura ho obviňuje, že během služby v Iráku v roce 2010 stáhl z vojenské sítě desítky tisíc tajných dokumentů o válkách v Iráku a v Afghánistánu a zhruba čtvrt milionu tajných depeší americké diplomacie. Všechny materiály poté údajně poskytl serveru WikiLeaks, který je pak zveřejnil.