Riskovali život – přemluvili střelce, aby se vzdal zbraně

Taft - Zatímco se Spojené státy stále vzpamatovávají z hrůzného masakru na základní škole v Newtownu, včera se tváří v tvář zbrani ve škole postavili učitel a šéf kampusu. Právě ti zřejmě díky svému hrdinství zabránili dalšímu podobnému útoku. Na střední škole v Kalifornii v Taftu si šestnáctiletý student přinesl do školy brokovnici, aby se pomstil za šikanu. Střelil při tom jednoho studenta, trefil také učitele. Nakonec ho dvojice odvážlivců přemluvila, aby se zbraně vzdal.

Šerif v kalifornském Taftu vyzdvihl po včerejšku hrdinství dvojice, která se zasloužila o to, že se šestnáctiletý střelec vzdal zbraně, než někoho ve zdejší střední škole zabil. Riskovali přitom své vlastní životy. 

Šestnáctiletý student se plánoval pomstít za údajnou šikanu. Včera si proto vzal zbraň svého bratra a zamířil do školy. Přišel pár minut po začátku vyučování vedlejším vchodem. Pak vytáhl brokovnici a přímo vystřelil na jednoho ze studentů. Když začali všichni kolem prchat, vystřelil ještě jednou.

Pak se tváří v tvář útočníkovi se zbraní v ruce postavili jeden z učitelů a také šéf školního personálu. Začali mladíka přemlouvat, aby se zbraně vzdal. „Stáli přímo před ním, aniž by věděli, jestli proti nim zbraň neotočí,“ říká šerif Donny Youngblood. Nakonec jim mladík zbraň odevzdal a řekl: „Nechtěl jsem mířit na vás.“ Pak zmínil jméno studenta, kterého chtěl zasáhnout. 

Donny Youngblood, šerif okresu Kern:

„Dali žákům šanci uprchnout a začali ho přesvědčovat. Fungovalo to. Ať už mu řekli cokoliv, odložil zbraň.“

Ten je teď v kritickém stavu v nemocnici, lékaři ovšem tvrdí, že je stabilní. Podle šerifa byl útočník přesvědčen, že ho lidé, které zasáhl, šikanovali. Zda tomu tak skutečně bylo, není zatím jasné.

Střelec nakonec skončil ve vězení. Bude jako mladistvý obviněn z pokusu o vraždu. Spojené státy si nicméně mohly oddychnout, že tentokrát se incident obešel bez obětí. 

Školu Taft Union měl přitom po událostech v Newtownu hlídat policista. Ten v době střelby ovšem nebyl na místě, protože hustě sněžilo a on se nedostal do práce. Dnes se na střední škole v Taftu nevyučuje. Včerejší incident ovšem ještě zintenzivnil nátlak na vládu, aby zpřísnila zákon o držení zbraní. Nejméně jednu střelnou zbraň má podle odhadů každá druhá americká domácnost. Kulka ročně utne život víc než 30 tisíc Američanů - pětkrát víc, než jich zahynulo v Iráku a Afghánistánu dohromady.

Útočník si už loni sepsal seznam lidí, které se chystal zabít. Škola ho kvůli tomu vyloučila, letos ale dostal ke studiu druhou šanci. Ze záběrů bezpečnostní kamery je zřejmé, že se při vstupu do areálu školy nervózně snažil zbraň schovat.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)