Kubáncům se otevírá svět – nepotřebují výjezdní doložku

Havana - Na Kubě začíná platit nová migrační reforma. Ta ruší zákon z roku 1976, podle kterého museli Kubánci žádat o povolení k výjezdu do ciziny - teď postačí platný pas, případně vízum do zemí, kde je potřeba. Podle analytiků byla hlavním důvodem reformy ekonomika. Mnoho lidí chce ze země odjet za prací, a zlepšit tak rozpočet svých rodin. Režim si ovšem nechává otevřená zadní vrátka a dál může některým lidem zamezit, aby odjeli do ciziny. Před cestovními kancelářemi a před americkou zájmovou sekcí v Havaně se tvořily fronty.

Kubánci se ode dneška obejdou bez výjezdní doložky. Už loni o tom rozhodla vláda prezidenta Raúla Castra. Když budou chtít vycestovat, nemusejí už shánět pozvání z ciziny či hradit vysoké úřední poplatky, které řadě místních obyvatel výrazně komplikovaly možnost vycestovat ze země. Díky zrušení povolení budou moci lidé s trvalým pobytem na Kubě pobývat v zahraničí celkem 24 měsíců. Doteď mohli vycestovat maximálně na 11 měsíců.

Traian Urban z Metropolitní univerzity Praha:

„Kubánský režim je v kritické fázi a chce dát najevo, že se otvírá a že se mění. Subjektivně už se nebudou Kubánci cítit tak omezeni a nebudou tolik demonstrovat.“

K cestě do zahraničí Kubáncům přitom teď stačí už jen pas. Ten ale stojí kolem 100 dolarů a mnozí si ho nebudou moci dovolit. Navíc některým jedincům budou moci úřady nadále zakázat, aby vyjeli do zahraničí. Režim se totiž obává odlivu mozků. „Reforma migračního zákona bere ohled na právo revolučního státu bránit se před vměšováním a podvratnými plány americké vlády a jejích spojenců. Proto budou i nadále platit pravidla bránící lidský kapitál vytvořený revolucí před vykrádáním talentů, které praktikují mocní,“ napsal oficiální kubánský list Granma. Problém s vycestováním by tak nadále mohli mít lékaři, vědci, armádní představitelé nebo vrcholoví sportovci.

Stejně tak mohou úřady zamezit komukoli v odjezdu kvůli „ohrožení bezpečnosti státu“. Ani vydání pasu totiž nemusí být automatické. Nemusí ho dostat každý, kdo nemá čistý trestný rejstřík či dluží státu peníze, ale také lidé, na něž se vztahují „obranné a bezpečnostní zájmy země“ či „pravidla pro migraci“ Kubánců.

Znalci kubánských poměrů se shodují na tom, že Castra vedly k uvolnění poměrů především ekonomické důvody. Mnoho lidí chce ze země odjet za prací a zlepšit tak tíživou ekonomickou situaci svých rodin. Peníze, které budou posílat domů, by mohly částečně pomoci hroutící se kubánské ekonomice. Kuba má přes 11 milionů obyvatel. Asi 1,5 milionu Kubánců a jejich potomků žije už v současnosti v USA, tisíce dalších v Evropě, zejména ve Španělsku.

Yoani Sánchez
Zdroj: EPA/Alejandro Ernesto/ISIFA

Yoani Sánchezová úspěšně podala žádost o pas

Navzdory všeobecnému očekávání, že vláda může tímto způsobem bránit v získání pasů odpůrcům režimu, dnes žádost o pas úspěšně podala například disidentka a blogerka Yoani Sánchezová, které prý úřady odmítly vydat výjezdní doložku v nedávné minulosti nejméně dvacetkrát. „Mám naději, ale uvěřím tomu teprve tehdy, až budu sedět v letadle,“ řekla Sánchezová, jíž úředníci oznámili, že vyřízení žádosti bude trvat 15 dní.

Překvapivou návštěvu měl dnes jeden z nejznámějších odpůrců Castrova režimu, hladovkář Guillermo Fariňas. Přišli k němu dva policejní důstojníci, aby mu sdělili, že se změna poměrů týká i jeho. „Řekli mi, že budu moci opustit zemi a vrátit se zpět,“ napsal na Twitteru Fariňas, který v roce 2010 dostal Sacharovovu cenu, kterou EU uděluje bojovníkům za lidská práva a svobodu.

Na české ambasádě zatím klid

Zvýšený zájem o vízové informace zaznamenala už v minulých týdnech také česká ambasáda. Lidé zajímali především o to, zda pro cesty do Česka stále potřebují víza. Během prvního dne platnosti nových pravidel ale situace nijak nevybočovala z normálu. „Žádný nadstandardní zájem jsme nezaznamenali,“ uvedl konzul František Fleišman.

Změny platí také pro cesty v opačném směru. Emigranti, kteří se usadili v zahraničí, budou moci od pondělí navštívit Kubu až na dobu 90 dnů. Mírnější budou i pravidla pro Kubánce, kteří ilegálně uprchli do USA.

Rozhovor s Traianem Urbanem (zdroj: ČT24)