Evropu překvapila bílá peřina

Bratislava - S hustým sněžením se potýká střed Evropy, slovenští meteorologové kvůli sněžení a větru vydali výstrahu prvního stupně, na středním a západním Slovensku se očekává až 25 centimetrů nového sněhu. Problémy hlásí i Maďarsko a Chorvatsko, v Británii dokonce sněží nejsilněji za poslední roky a bílá nadílka komplikuje život i v Asii: v Tokiu zrušili 500 letů a uzavřeli některé silnice a železniční trati.

Průsmyk Donovaly ve slovenských Nízkých tatrách je uzavřen pro kamiony, na silnici je pěticentimetrová vrstva sněhu. Všechny linky bratislavské MHD jsou v provozu, ve čtvrti Kramáre byla ale odstavena trolejbusová doprava, neboť silnice byla zcela nesjízdná. Kvůli nesjízdným úsekům byla upravena trasa některých linek. Dálnice a rychlostní silnice v zemi jsou ale sjízdné. Nejhorší situace je na západě země u českých hranic, v okolí Bratislavy a na jihu u maďarských hranic.

Sněhová kalamita na Slovensku
Zdroj: ČT24

Doprava kvůli sněhu vázne i na západě a severu Maďarska. Do časného rána zde hasiči zasahovali u 25 silničních nehod. Zpoždění nabírají železniční i letecké spoje i budapešťská MHD.

V Chorvatsku hustě sněžilo celou noc, podle meteorologů by během dneška mohlo přibýt až 20 centimetrů sněhu. Ve městě Karlovac jižně od Záhřebu napadlo až 40 centimetrů sněhu. Chorvatský autoklub varuje řidiče, aby bez zimních pneumatik vůbec nevyjížděli.

Na některých místech Británie má napadnout až deset centimetrů sněhu. Hrozí, že doprava upadne do chaosu především na východě Skotska, východní a střední Anglii a Londýně. Meteorologický úřad vyhlásil třetí stupeň varování, což je jen jeden stupeň od stavu ohrožení. Britové se podle aktuálních předpovědí mohou potýkat s rozmary zimního počasí do pátku.

Telefonát Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Zrušení 500 letů a uzavření některých silnic a železničních tratí si vyžádalo husté sněžení v oblasti Tokia. Ulice japonské metropole pokryla téměř deseticentimetrová vrstva sněhu. Ještě o něco víc sněhu napadlo na tokijském předměstí Jokohama. Tam takovouto sněhovou nadílku nepamatují od roku 2001.