Brisbane má to nejhorší za sebou

Brisbane - Ničivé záplavy, které ochromily třetí největší australské město Brisbane, dnes dosáhly svého vrcholu. Hladina stejnojmenné řeky kulminovala o něco níže, než se původně předpokládalo, přesto se očekávají rozsáhlé škody. Domovy opustily tisíce lidí a voda zablokovala centrum města i některá předměstí. Podle premiérky státu Queensland by voda mohla zaplavit 20 000 domů, dalších 12 000 by podle úřadů mohla nějakým způsobem zasáhnout.

Podle původních odhadů měla voda dosáhnout vrcholu ve výši 5,2 metru. Hladina se nakonec zastavila na 4,45 metru. Podle odborníků by ale na této úrovni měla zůstat několik dní, než začne opadávat.

Povodeň nedosáhla úrovně ničivých záplav z roku 1974, kdy voda vystoupala do výše 5,4 metru, její následky ale podle úřadů budou zřejmě stejně katastrofické. „Stále je to velká povodeň, město je větší a má více obyvatel, pod vodou je mnoho částí, které v roce 1974 ani neexistovaly,“ uvedla queenslandská premiérka Anna Blighová.

Do města přijela osobně obyvatele podpořit i australská premiérka Julia Gillardová. „Queensland už zažil pár špatných dnů a další má stále před sebou. Celá Austrálie je ale s Queenslandem a pomůže mu dostat se z této krize,“ ujišťovala australská premiérka.

Město duchů

Úřady předpokládají, že v evakuačních centrech bude hledat útočiště přes 6,5 tisíce lidí. „Očekáváme, že centrum našeho hlavního města bude vypadat jako město duchů. Minimálně celý dnešní den i po několik dalších dní,“ prohlásila Blighová.

Smutnou tváří katastrofy se stal 13letý Jordan Rice. „Zachraňte nejdříve bratra“, řekl muži, který se přivázaný na laně dostal k autu, na jehož střeše Jordan s bratrem a matkou čelili rychle stoupající záplavě. Jeho 10letý bratr Blake se dostal do bezpečí, než se však zachránce k autu stačil vrátit, převrátil a odnesl ho proud.

Přípravy na ničivé záplavy začaly v dvoumilionovém Brisbane v úterý. Lidé si hromadně dělali zásoby základních potravin a vykupovali obchody, ve městě vznikaly dopravní zácpy.