Neklidný Kašmír vyhrocuje vztahy mezi Indií a Pákistánem

Islámábád - Pákistán si chce oficiálně stěžovat Indii na porušení příměří v Kašmíru. Indie tam podle pákistánské armády zabila dalšího vojáka, který hlídkoval na své straně sporného území. Od začátku roku je to už pátý zastřelený muž v této oblasti. Územní nároky na Kašmír si dělají obě jaderné velmoci. Indickou část od té pákistánské dělí 700 kilometrů dlouhá mezinárodně uznaná hranice. Příměří podél ní uzavřely země před deseti lety.

Indičtí vojáci na sporném území v Kašmíru zastřelili dalšího pákistánského vojáka. Indové začali střílet na stanovišti Kundí. Zasáhli přitom jednoho muže. Jde o dalšího mrtvého v oblasti Kašmíru. Minulý týden tady našli zohavená těla dvou Indů, předtím zase zemřeli při přestřelce Pákistánci.

A indický premiér Manmóhan Singh má už dost těchto incidentů, které na hranicích v Kašmíru v poslední době přibývají. Po přestřelce, při které zemřeli dva indičtí vojáci, se nechal slyšet, že vztahy jeho země s Pákistánem nemohou „běžet jako obvykle“. 

Pákistán si myslí to samé a chce situaci řešit. Pákistánský armádní šéf vojenských operací už oznámil, že si kvůli poslednímu incidentu předvolá svůj indický protějšek, u kterého chce „ostře protestovat“.   

Poslední vlna násilí přitom znamená pro vztahy obou zemí největší krizi od roku 2008, kdy pákistánští ozbrojenci zaútočili v Bombaji. Obě strany mají ale snahu situaci řešit, včera se na hranicích setkali jejich zástupci. Ani Indie, ani Pákistán ovšem výsledek schůzky nekomentovaly. 

Území Kašmíru je rozděleno mezi Indii a Pákistán, je dlouhodobým jablkem sváru mezi oběma zeměmi. Dvě ze tří válek, které Indie a Pákistán svedly od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947, byly právě kvůli Kašmíru. Od roku 2003 panuje na demarkační linii v Kašmíru křehké příměří, které obě strany čas od času poruší. Indie často viní Pákistán, že do indické části Kašmíru posílá ozbrojence podporující místní separatisty. To ale Pákistán popírá.