Snímek gauče, na kterém se zastřelil Hitler, je poprvé na veřejnosti

Berlín – Časopis Life poprvé zveřejnil fotografie, které v roce 1945 pořídil v berlínském bunkru Adolfa Hitlera fotograf William Vandivert. Na jedné z nich nich je například zachycen gauč s krvavou skvrnou, na kterém spáchali sebevraždu Adolf Hitler a jeho manželka Eva Braunová.

Černobílé fotografie, které nyní v rámci svého archivu zveřejnil americký časopis Life, byly prvními snímky pořízenými západním fotografem na místě sebevraždy nacistického vůdce. Mnoho fotografií bylo publikováno ihned po válce v roce 1945, ale další zůstaly zavřeny v archivu až doteď. Jednou z nich je právě fotografie Hitlerova gauče.

„Nafotili jsme to pouze za světla svíček,“ uvedl fotograf. Ani nedokonalá technika a skoro 70 let od doby, kdy byly snímky pořízeny, jim ale pranic neubírají na jejich autentičnosti a hrůze.

Na dalších snímcích je korespondent časopisu Life přehrabující se v troskách u jámy, kde měly být spáleny těla Hitlera a Braunové. Symboliku padlé říše dokresluje i fotografie Hitlerovy busty povalené v odpadcích.

Fotograf William Vandivert byl prvním západním fotografem, který se do částečně zničeného Hitlerova bunkru v areálu Říšského kancléřství dostal. Ve spartánsky zařízených pokojích bunkru strávil Hitler své poslední dny a 30. dubna 1945 v něm i s manželkou Evou dobrovolně ukončili své životy.