Ukradla uklízečka vlak? Možná ne…

Stockholm - Úterní náraz vlaku do domu u Stockholmu nebyl pravděpodobně úmyslný, připouští švédská policie. Společnost SL, která v metropolitní oblasti zajišťuje dopravu, se spolu s dopravní firmou Arriva omluvily, že uklízečku neuváženě obvinily z krádeže vlaku. Ukázalo se totiž, že vlak nebyl zabržděn a řízení bylo odemknuté. Žena leží ve vážném stavu v nemocnici, událost tak ještě policii nemohla vysvětlit.

Čtyřvozová souprava s uklízečkou v úterý časně ráno vyjela z depa a po zhruba dvoukilometrové jízdě vykolejila v konečné stanici Saltsjöbaden a narazila do nedalekého domu. Při nehodě kromě ženy nikdo další nebyl zraněn. Z dosavadního vyšetřování vyplynulo, že řízení vlaku bylo odemčené, že souprava byla odbrzděna a že byl zařazen špatný převodový stupeň. Také se zjistilo, že Arriva pochybila v bezpečnostních protokolech.

Podle švédských médií pracuje policie s verzí, podle níž uklízečka při sklápění sedadla strojvedoucího omylem vlak rozjela. Policejní mluvčí Lars Byström to odmítl potvrdit, místo toho sdělil, že 22letá žena je stále podezřelá z krádeže.

Vlak, jehož čelní vagon z poloviny uvízl v domě, se mezitím stal v městečku atrakcí. Na místo se již vydala řada obyvatel metropole, aby sami na vlastní oči nehodu viděli. Technici prozatím do čtvrtečního večera vyprostili dva vagony a zbývající dva stabilizovali. S odstraněním vagonu, který pronikl až do kuchyně, bude třeba vyčkat na statické posudky. Odhaduje se, že vrak bude zcela odklizen v polovině následujícího týdne.

Ve Švédsku narazil vlak do domu
Zdroj: Jonas Ekstromer/ČTK/AP