Ozbrojenci FARC: Vracíme se do válečného stavu

Havana - Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie ukončili dvouměsíční jednostranné příměří. Jejich zástupci to oznámili během vyjednávání s kolumbijskou vládou, která probíhají v kubánské Havaně. Cílem rozhovorů přitom bylo dosáhnout trvalého míru, který by ukončil nejdéle trvající povstání v Latinské Americe. V minulosti už mírové rozhovory mezi FARC a vládou třikrát zkrachovaly.

„S bolestí v srdci musíme přiznat, že se vracíme do válečného stavu, který si nikdo v této zemi nepřeje,“ řekl novinářům v Havaně hlavní vyjednavač FARC Luciano Marín Arango, známý pod povstaleckým pseudonymem Iván Márquez.

Příměří nebylo úplným příměřím
   
Povstalci vyhlásili klid zbraní na začátku havanských rozhovorů, aby dali najevo svou ochotu dosáhnout smíru s vládou. Prezident Juan Manuel Santos podle kolumbijských médií uznal, že počet násilností v zemi od té doby významně klesl. Kolumbijské bezpečnostní orgány však evidují více než pět desítek násilných činů, které mají údajně na svědomí povstalci v období příměří.

Kolumbijská armáda se odmítla k dočasnému klidu zbraní připojit kvůli obavě, že by toho rebelové využili k posílení své výzbroje. Nepřetržité vojenské operace měly také podle Santose přimět FARC k rychlejšímu postupu vyjednávání.     
     
Současná jednání v Havaně mají pět hlavních témat, mezi kterými je kromě situace v chudých zemědělských oblastech země například řešení problémů spojených s výrobou a pašováním drog, ze kterých FARC financuje svou činnost. Povstalci však postupně ztrácejí na síle a podle odhadů mají nyní asi 9 000 bojeschopných lidí.

Cílem rozhovorů je dosáhnout trvalého míru, který by ukončil nejdéle trvající povstání v Latinské Americe. Začalo založením FARC v roce 1964. Krvavým bojům a partyzánským výpadům padlo od té doby za oběť už více než 120 tisíc lidí.