Advokát a poradce Tymošenkové mají na Ukrajině problémy

Kyjev - Další spolupracovník ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové má opletačky se zákonem. Poslance ukrajinského parlamentu Serhije Vlasenka, který také jako advokát obhajuje Tymošenkovou, vyšetřuje policie pro podezření z neplacení alimentů a loupeže. Další bývalý spolupracovník ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové chce v Česku požádat o azyl. Exposlance Andrije Škila policie prý stíhá z politických důvodů.

Vlasenkovi hrozí na Ukrajině až sedm let vězení. Vlasenko se rozvádí s manželkou. Údajnou loupež měl spáchat, když odmítl odevzdat manželce svůj osobní automobil. Poslanec se podrobil výslechu a policie mu zakázala opustit ukrajinské území. 

Vlasenko přitom řídí tým advokátů, který hájí u soudů zájmy vězněné vůdkyně opozice. „Potřebují umlčet každého, kdo může říct pravdu o případu Tymošenkové. Chtějí ji zbavit šance na obranu,“ prohlásil. 

Julija Tymošenková před soudem
Zdroj: ČT24

Další spolupracovník Tymošenkové – Andrij Škil – chce dokonce zažádat v Česku o azyl. Dříve působil jako poradce Tymošenkové. Ještě do ledna byl ukrajinským poslancem, jenže s koncem poslaneckého mandátu mu vypršela imunita a on se teď obává, že by proti němu mohla justice znovu otevřít případ z roku 2001, kdy měl být souzen za účast a organizování lidových protestů. Ukrajinská vláda to ale popírá s tím, že případ je už promlčený. Škil je už nicméně na území ČR.

Loni přitom azyl v Česku dostali jak manžel Julije Tymošenkové, tak bývalý ministr její vlády Danylyšyn.  

Sama Tymošenková si v Charkově odpykává 7 let vězení za porušení služebních pravomocí. Kromě toho čelí dalším nejméně třem obviněním. Minulý týden se navíc dověděla, že bude obviněna z podílu na přípravě vraždy vlivného podnikatele z poloviny 90. let minulého století.

Rozhovor s Janem Šírem (zdroj: ČT24)