Povodně dále devastují Queensland, hlášeno je 18 mrtvých

Brisbane - Lidé v severoaustralském státě Queensland stále bojují s devastujícími povodněmi. Policie kvůli blížící se vodě nařídila evakuaci níže položených částí jeho hlavního města Brisbane. Hladina tam místy stoupá až o 1,5 metru za hodinu. Stále také roste i počet obětí. Nyní se mluví o osmnácti, ale podle všeho to není konečné číslo, neboť dalších osmdesát lidí se pohřešuje. Queeensland trpí záplavami už od listopadu, voda zde zasáhla celá města a postihla už na dvě stě tisíc obyvatel.

Až do osmimetrové výšky se vyšplhala hladina vody v devadesátitisícovém městě Toowoomba. Hladina řeky však brzy klesla, ale to, co po sobě zanechala, nedává spát tamním obyvatelům – trosky budov, převrácená auta i osm mrtvých. „V tento okamžik máme potvrzeno osm mrtvých v Toowoombě a v oblasti Lockyer. Ale očekáváme, že toto číslo ještě nejspíš dramaticky poroste,“ popisuje katastrofální situaci queenslandská premiérka Anna Blighová.

Obyvatelé si kvůli extrémnímu suchu deset let nesměli umýt auto. Teď o přívalu mluví jako o vnitrozemském tsunami. Tak prudce hladina letěla nahoru a ke 150 kilometrů vzdálenému moři.

Rychlost kalné vody překvapila i autora amatérských záběrů. Točil povodeň ze střechy zaparkovaného auta: „Auta se najednou začala pohybovat a odplouvat. Museli jsme seskočit. Otec se zachytil stromu a já jsem o něco dál doplaval k pevné zemi.“

Paul Pisasale, starosta Ipswiche u Brisbane:

„Špatné zprávy se mění na zdrcující. Předpověď, že se hladina zvedne o 14 metru, se zvyšuje na 18 až 19 metrů. To je jako v roce 1974, naše noční můra.“

Nyní se voda takřka směrem k hlavnímu městu Queenslandu Brisbane. Stovky lidí z vesnic musely být před záplavovou vlnou evakuováni. Obyvatelé nízko položených částí queenslandské metropole svoje domy obkládali pytli s pískem. Meteorologové varují, že bouřky a lijáky budou pokračovat ještě během dneška. Hrozí tak další bleskové povodně.

Povodně v Austrálii
Zdroj: ČT24