Cameron zřejmě slíbí referendum o členství v unii po roce 2015

Londýn - Velký projev Davida Camerona je tu. Britského premiéra čeká řeč o vztahu jeho země k Evropské unii. Očekává se, že oznámí, jaké výjimky či pravomoce chce pro svou zemi vyjednat. Z předem zveřejněných výňatků jeho projevu vyplývá, že v případě volebního vítězství za dva roky vypíše referendum, zda Britové souhlasí s nově vyjednaným vztahem k Bruselu, či zda chtějí ze sedmadvacítky vystoupit. Podle průzkumů je přitom nyní víc Britů pro odchod z EU než pro další členství. Projev Davida Camerona sledujte živě na kanále ČT24 nebo na tomto webu dnes od 9:00.

Pod tlakem stále populárnější protievropské Strany nezávislosti Spojeného království i části vlastní partaje britský premiér David Cameron cítí, že musí konat a vztah své země k Bruselu definovat znovu. Podle výňatků z projevu, které dostala britská média předem, chce premiér varovat, že když se EU nezmění, Británie se jí vzdálí. „Pokud se současným výzvám nepostavíme, je zde nebezpečí, že Evropa ztroskotá a britský lid bude směřovat k odchodu (z EU),“ má prý říci Cameron.

Petr Robejšek, politolog:

„To, co odpůrci Camerona nechtějí vidět, je skutečnost, že mnohé státy mají společnost, která má hluboký odpor vůči dalším integračním krokům. Ten odpor se dá i docela dobře zdůvodnit, a to zejména z britského hlediska. Cameronovi tak nezbývá nic jiného, než tento tlak zespoda respektovat.“

Sám je pro to, aby Británie v EU zůstala. „Myslím, že je nám lépe v Evropské unii, protože jsme národem obchodníků, takže potřebujeme přístup na jednotný trh. Nikoli do Evropy jen dodávat zboží, ale sedět u vyjednávacího stolu a podílet se na tvorbě pravidel. Ani já ani britská veřejnost ale nejsme spokojeni s každým aspektem našeho současného vztahu,“ uvedl Cameron.

Cameron: Británie se bez EU nezhroutí

Již dříve dával najevo, že hodlá po volbách v roce 2015 vyhlásit referendum o nově vyjednaných vztazích, ale ne o samotném členství, jak požadují protievropští členové jeho Konzervativní strany. Chce hlavně navrácení některých pravomocí z Bruselu do Londýna. Vyslovil ale také názor, že Británie by se po případném odchodu z unie nezhroutila. Proti referendu a zpochybňování členství Británie v unii jsou naopak jednoznačně opoziční labouristé, vládní liberální demokraté a britští byznysmeni. Také americká vláda dala Londýnu otevřeně najevo, že si přeje setrvání Británie v EU.

Jeho projev o pár dní oddálily události v Alžírsku, podle některých kritiků ale měl přijít už dávno. Na protibruselské vlně stoupá popularita euroskeptiků, kteří odebírají hlasy hlavně konzervativcům. „Strana nezávislosti Spojeného království a 60 procent Britů nevidí jakoukoli dohodu jako dobrou. Do evropského rozpočtu nechceme přispívat vůbec ničím,“ sdělil europoslanec a předseda strany Nigel Farage. Nižší odvody přitom už před dvaceti lety Británii vymohla premiérka Margaret Thatcherová. Na její politický osud Cameron nepochybně také při psaní projevu myslel - Thatcherovou smetla revolta uvnitř strany a také kvůli vztahu k Evropě.