Japonští žáci udělali chybu. Za trest museli pít kyselinu

Tokio - Učitel školy v centrálním Japonsku donutil dva žáky vypít zředěnou kyselinu chlorovodíkovou za to, že chybovali při vědeckém pokusu. Incident obnovil obavy ohledně přetrvávajících tělesných trestů ve státních školách v zemi. Úřady nyní zvažují, jak vyučujícího potrestají.

Dvojice žáků přežila trest bez újmy. Celá záležitost vyšla najevo, když jiný student školy vyprávěl svým rodičům, co se při hodině stalo. Učitel následně ubezpečil, že roztok byl velmi slabý a nepředstavoval pro děti žádné riziko.

Úřady učitelovo ujišťování ale nepřesvědčilo. „Vzhledem k tomu, že tento incident představoval riziko pro život a zdraví studentů, považujeme ho za hrubé selhání a můžeme se studentům a jejich rodinám jen omluvit,“ konstatuje se v prohlášení vzdělávacího úřadu v prefektuře Aiči. „V současné době řešíme, jaké disciplinární opatření pro učitele zvolíme,“ dodal úřad.

Fyzické tresty jako neustálý problém japonských škol

Případ, který se odehrál 18. ledna, přitáhl znovu pozornost k trestům, jimž jsou často podrobovány děti v japonských školách. Japonští učitelé mají zakázáno tělesné tresty používat, sebevražda 17letého studenta z 23. prosince loňského roku však ukázala, že násilí zůstává nedílnou součástí školního života v Japonsku.

Mladý sebevrah byl kapitánem basketbalového týmu v jedné ze škol v Ósace a byl údajně opakovaně trestán svým trenérem. Den předtím, než byl nalezen oběšený ve svém pokoji, trenér hocha několikrát zpohlavkoval za nedostatky při tréninku.

Ve vzkazu trenérovi, který chlapec nikdy nepředal, zemřelý uvedl: „I když dělám stejné chyby jako ostatní, trenér mi hrubě nadává, protože jsem kapitán.“ Trenér své metody hájil tím, že je to „způsob, jak povzbudit mladé sportovce k lepším výkonům“.