Okamžitě pryč z Benghází, vyzývá britská vláda

Londýn - Velká Británie vyzvala své občany k okamžitému odchodu z libyjského Benghází. Důvodem je podle ní bezprostřední hrozba mířená proti Západu. Náměstek libyjského ministra vnitra Abdalláh Masúd ale prohlásil, že pro varování není žádný důvod. Své občany však mezitím k odjezdu z Benghází vyzvalo také Nizozemsko a Německo.

Britské ministerstvo zahraničí varovalo, že občané západních zemí čelí v libyjském městě Benghází „konkrétní a bezprostřední“ hrozbě. Co by to přesně mohlo být, ale nesdělilo. Úřad nicméně doporučuje Britům, aby město raději opustili. „Víme nyní o konkrétní a bezprostřední hrozbě občanům západních zemí v Benghází. Vyzýváme všechny britské státní příslušníky, kteří tam v rozporu s našimi doporučeními zůstávají, aby ihned odjeli,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo. 

Nizozemsko mezitím uvedlo, že bezpečnostní situace v Benghází je nejistá, existuje zde hrozba násilí, a doporučilo svým občanům vyhnout se cestám do Benghází i do oblastí východně od něj. Německé ministerstvo zahraničí varovalo před „bezprostředním konkrétním“ nebezpečím, podrobnosti ale nesdělilo. Po britském varování zrušila své dnešní lety do Benghází letecká společnost Air Malta.

Loni v září zaútočili v Benghází islamisté na americký konzulát, zabili přitom amerického velvyslance a další tři Američany. Na americkou vládu se poté snesla kritika, že věděla o varování před případným útokem, ovšem neučinila nic, aby zajistila bezpečí pro své občany. 

Kvůli tomu včera před senátory vypovídala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která za útok v Benghází přijala plnou odpovědnost, ačkoli ona sama o bezpečnostních opatřeních nerozhodovala, měli to na starosti její podřízení.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)