Spojené státy výrazněji vstoupí do konfliktu v Mali

Washington/Bamako – Jednotky francouzské a maliské armády úspěšně pokračují v ofenzivě proti islamistům, kteří ovládají sever Mali, a postupují k historickému městu Timbuktu. Jejich útok by mohla zefektivnit i výraznější pomoc americké armády, kterou již přislíbil Washington; Američané budou ve vzduchu zajišťovat doplňování paliva francouzským bojovým letounům a bombardérům. O situaci v Mali se také jedná na summitu v Addis Abebě.

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault už včera prohlásil, že jednotky do blízkosti starobylého mytického města Timbuktu dorazí „brzy“. Maliský zdroj agentury Reuters ale tvrdí, že Francouzi a Malijci dorazili „k branám Timbuktu“ již v sobotu, aniž narazili na odpor islamistů.

Američané v rámci své další pomoci nasazeným francouzským jednotkám vyčlení pro tankování ze vzduchu Boeing KC-135, který čeká na letecké základně ve Španělsku. Operaci bude řídit americké velitelství pro Afriku, které sídlí v Německu. Spojené státy dosud Francouzům poskytovaly informační a zpravodajskou pomoc a letecký most pro přepravu francouzské pěchoty.

Francouzské jednotky začaly bojovat v Mali 11. ledna v reakci na postup radikálů směrem do jižní části země. Nyní je v Mali asi 2 500 francouzských vojáků a jejich počet by se měl zvýšit na 4 000. Kromě nich bylo v Mali rozmístěno kolem 1 900 afrických vojáků v rámci mezinárodní vojenské mise s mandátem OSN (AFISMA). Africké státy se v sobotu dohodly, že tuto misi rozšíří ze 6 000 na 7 700 vojáků.

Francouzská armáda dnes ráno podnikla další nálet v pouštní oblasti Mali a údajně zasáhla sídlo čelného představitele jedné z povstaleckých skupin. Ochránci lidských práv obvinili maliskou armádu za spáchání závažných zločinů. Podle BBC většina radikálů zřejmě již opustila své skrýše v maliské poušti a pátrání po nich může být po dobytí velkých měst na severu země obtížné.

O konfliktu se jedná i na summitu Africké unie v etiopské metropoli Addis Abeba. „Teroristická skupina má v úmyslu rozšířit svou činnost na území celého Mali, a nakonec zacílit také na další země,“ varoval maliský ministr zahraničí Tieman Coulibaly. Evropská unie se zavázala, že k posílení mezinárodních sil poskytne 50 milionů eur, 250 milionů eur nabídne coby rozvojovou pomoc.

Následky bojů v Mali
Zdroj: ČTK/AP/Jerome Delay