Australský Queensland ochromil cyklon, večer zasáhne Sydney

Queensland - Při záplavách v australském Queenslandu už zemřeli tři lidé a na 200 tisíc domů je bez proudu. Úřady evakuovaly stovky lidí a hladina vody místy dál stoupá. Povodně způsobil tropický cyklon Osvald. Živel se posunuje na jih, metropoli Sydney má zasáhnout v podvečer.

Silný déšť a tornáda pustoší australský Queensland, stovky lidí musely být evakuovány a tisíce jsou bez elektřiny. Vláda povolala na pomoc armádu. „Následky jsou strašné. Pravděpodobně nás to zruinuje,“ řekl majitel zaplavené restaurace Brett Jensen. Nejhůř jsou na tom města Bundaberg a Gladstone 400 kilometrů severně od Brisbane. Voda tu dosáhla 8,5 metru a podle místních médií zalila na dvanáct set domů. Ti, kteří se nestačili evakuovat, zůstali uvěznění na střechách. Záchranáři ale kvůli silnému větru mohli zasáhnout až po několika hodinách.

Queenslandský premiér Campbell Newman: „Lidé by měli pomoci přátelům, příbuzným, ubytovat ty, kteří přišli o střechu nad hlavou, a pomoci s odklízením škod, na jihu pak s přípravami na zásah živlu.“

Silný vítr o rychlosti více než 120 kilometrů za hodinu řádil také v metropoli Queenslandu Brisbane. Úřady nechaly odpustil vodu z místní přehrady, ta před dvěma lety přetekla a voda zaplavila 20 tisíc domů. Vláda pak povodně označila za nejhorší v dějinách země, zemřelo 35 lidí.

Australský Queensland ochromil cyklon, večer zasáhne Sydney (zdroj: ČT24)