Bilance nehody íránského letadla: 70 mrtvých a 32 zraněných

Teherán – Na severozápadě Íránu se zřítilo dopravní letadlo íránských aerolinek, na palubě bylo zhruba 100 lidí. Při nehodě zemřelo podle záchranářů íránského Červeného půlměsíce 70 lidí, dalších 32 osob bylo zraněno. Boeing 727 společnosti IranAir se zřítil těsně před přistáním ve městě Orúmíje v provincii Západní Ázerbájdžán. Příčinou neštěstí bylo pravděpodobně špatné počasí a mlha.

Podle šéfa státního krizového centra se letadlo při pádu rozlomilo na několik kusů, žádný z nich se ale nevznítil. Záchranné operace však údajně komplikuje vydatné sněžení.

Státní televize původně informovala, že se na palubě letounu nacházelo 156 pasažérů. Podle íránské zpravodajské agentury Fars bylo na palubě 105 osob. Národní úřad pro letectví upřesnil, že letadlo převáželo celkem 95 cestujících a blíže neupřesněný počet členů posádky.

Havárie letadla stála život několik desítek lidí (zdroj: ČT24)

Letecké nehody jsou v Íránu poměrně časté vzhledem ke stáří letounů a jejich špatné údržbě. V červenci 2009 se krátce po startu z Teheránu zřítil dopravní letoun ruské výroby, v jehož troskách zahynulo 168 lidí. V únoru 2003 zemřelo při havárii vojenského Iljušinu v horách na jihu země všech 18 členů posádky a 284 příslušníků elitních íránských gard.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24