FBI se zřejmě bude stěhovat z lukrativní parcely

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování čeká revoluce, zřejmě bude muset opustit slavnou budovu přímo v centru Washingtonu. Před 40 lety to byla chlouba, nedávno ale vyhrála anketu o nejošklivější budovu na světě. Do sídla mocné FBI na nejhonosnější washingtonské ulici zatéká. Prostory betonového obra už agentům nevyhovují.

FBI hrozí, že její sídlo půjde k zemi. Sedí totiž na lukrativním pozemku. A vláda teď počítá, jestli nebude levnější dům zbourat a místo za velké peníze prodat soukromníkům, zatímco sídlo FBI by se postavilo jinde a levněji. Okresy kolem metropole už se přou o to, kde bude nové sídlo FBI pro desítky tisíc lidí. 

„Rádi bychom tam měli kulturu zkombinovanou s bydlením, lepší pracovní prostory a taky obchody, a to by všechno mělo být průchozí a mít lidské rozměry,“ říká Elizabeth Millerová z plánovací komise. 

FBI prožila v budově pojmenované po dlouholetém řediteli FBI J. Edgaru Hooverovi dny největší slávy, ale taky řadu skandálů. „Je to už nějakou dobu velmi kontroverzní budova. Trochu tomu napomáhá, že je pojmenovaná po J. E. Hooverovi, ale hlavně to, že ta budova je orientovaná dovnitř, vůbec není přátelská k ulici,“ vysvětluje profesor historie architektury Richard Longstreth. 

Pokud se FBI skutečně přestěhuje, přijde ale její ředitel o jednu velkou výhodu. A sice možnost řešit akutní věci přímo s ministrem spravedlnosti, který sídlí hned naproti.

FBI se bude asi stěhovat (zdroj: ČT24)