Řeka vyplavuje mrtvé, popravené kulkou do hlavy

Bejrút/Ženeva – Opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) tvrdí, že v Aleppu se našly desítky mrtvol mladých lidí popravených kulkou do hlavy. Těla vyplavila řeka Kuvaik, která je přirozenou hranicí mezi čtvrtěmi Bustana al-Kasr a Ansari, jež jsou v rukou povstalců. Kdo za masakrem stojí, není zatím jasné, opozice ale obviňuje vládu.

V povstalecké čtvrti severosyrského města Aleppa byly podle OSDH objeveny mrtvoly desítek mladých lidí. „Neidentifikované ostatky nejméně 65 osob patří lidem kolem 20 let, všichni byli popraveni kulkou do hlavy. Těla mají na sobě civilní oblečení, většinou mají ruce spoutané za zády,“ tvrdí OSDH.

Podle jednoho z místních povstaleckých velitelů Abú Sady jsou mnohé oběti ještě děti. Podle něj se našlo celkem 68 těl. Počet ale ještě bude stoupat, protože některá těla ještě zůstala ve vodě. Z masakru přitom obvinil režim Bašára Asada. Ostatky se nyní snaží v místních nemocnicích identifikovat. 

Syrští povstalci dnes zaútočili na komplex vládní zpravodajské služby na východě země, z jeho vězení osvobodili údajně nejméně 11 lidí. Boje jsou hlášeny zejména z východní oblasti země bohaté na ropu.