Rusové se po brutálním výslechu přiznali k vraždě, která se nestala

Moskva - Dva policisté z moskevského předměstí Ramenskoje byli obviněni z mučení, jímž si měli vynutit přiznání dvou nevinných mužů z vraždy. Policisté jsou podezřelí z překročení úřední pravomoci a sadistického násilí. Hrozí jim mnohaleté tresty vězení.

K události došlo už v roce 2007, kdy v Ramenském „beze stopy“ zmizel jistý muž. Policisté zadrželi dva podezřelé a s pomocí elektrošoků a dušení upravenou plynovou maskou je přinutili podepsat prohlášení, v němž z únosu a vraždy obvinili svého známého. Později se po užití stejných policejních metod k činu přiznali sami.

Inspekce ruského ministerstva vnitra se do věci vložila poté, co vyšlo najevo, že údajná oběť zavražděna nebyla - muž je živ a zdráv, jen se přestěhoval jinam. Zadržení „vrazi“ strávili ve vězení víc než rok.

Týrání u výslechu není v Rusku neobvyklé

Případy mučení a dokonce vražd ze strany policistů se v ruském tisku začaly stále častěji objevovat po loňském březnu, kdy propukl skandál kolem úmrtí vězně v povolžské Kazani. Pro podezření z krádeže tam byl zatčen dvaapadesátiletý Sergej Nazarov, kterého policisté „vyslýchali“ tak brutálně, že musel být převezen do nemocnice.

Před smrtí řekl, že ho policisté zmlátili a znásilnili lahví od šampaňského, což pitva potvrdila. Obviněno bylo jedenáct policistů, ale v kauze dosud nepadl pravomocný rozsudek.

Čtyři ruské policisty poslal loni v létě soud za mříže na tři roky za to, že v sibiřské Ťumeni mučili osmadvacetiletého muže vyslýchaného coby svědka. Podle žalobce ho týrali elektrošoky a dusili igelitovým sáčkem.