V Neapoli se nejezdilo: Autobusáci nemají na naftu

Neapol (Itálie) – Po ulicích zamořených horami odpadků má Neapol další problém: Téměř žádný z tamních městských autobusů dopoledne nejezdil, protože dopravní podnik nemá na naftu; zdůvodňuje to zkrácením rozpočtu o 40 procent. Jde o důsledek úsporného programu italské vlády, která se pokouší stabilizovat veřejné finance. Součástí opatření bylo i zvýšení palivové daně.

Město dopoledne ochromil dopravní chaos. Po stížnostech cestujících dopravní společnost ANM ještě během dneška svých 350 autobusů postupně uváděla do provozu, ráno jich přitom bylo v ulicích jen 30.

Neapol a okolí je oblíbenou turistickou destinací. Metropole jižní Itálie se však potýká také s dopravním chaosem, chudobou, organizovaným zločinem a neefektivní správou. V Neapoli a v celé Kampánii se v posledních letech například pravidelně hromadily tisíce tun odpadků. Může za to špatný systém skladování a zpracování odpadů. Za krizovou situací s odpadem v neapolském kraji stojí především mafie, která si z tohoto odvětví udělala výnosný podnik. Kritická byla situace před pěti lety, kdy hory smetí v neapolských ulicích vyvolaly nepokoje.