Otřesné podmínky v nemocnici nepřežily stovky pacientů

Londýn - Velkou Británií otřásá zdravotnický skandál. Podle vyšetřovací zprávy britské zdravotní služby mohlo v nemocnici ve Staffordu zemřít kvůli špatné péči 400 až 1 200 pacientů. Lidé zůstávali ve špinavých postelích, bez jídla a vody. Někteří byli tak zoufalí, že pili špinavou vodu z váz. Skandál naprosto šokoval britskou veřejnost.

Zprávu o skandálním chování pomocného personálu nemocnice ve Staffordu zveřejnila ve středu britská národní zdravotnická služba (NHS). Zabývala se v ní fungováním nemocnice v letech 2005 až 2009. „Pacienti byli tak zoufalí, že pili špinavou vodu z váz na květiny,“ citoval v parlamentu ze zprávy premiér David Cameron. Události ve Staffordu popsal jako „ohavný seznam klinických a manažerských selhání“ a jménem vlády se omluvil rodinám postižených.

Autor 3000stránkové zprávy advokát Robert Francis řekl, že šlo o „otřesné a zbytečné utrpení stovek lidí“. „Staří a bezmocní pacienti zůstávali špinaví, bez jídla a bez pití. Vzali jim veškerou důstojnost. Někteří z pacientů museli vykonávat potřebu přímo do postele. Nikdo jim nepomohl. Nemohli se ani umýt.“

Pacienti pak zůstávali ležet v postelích i s exkrementy. Kromě toho, že nedostali napít, nedostávali ani předepsané léky. „Těžko uvěřit, že tohle všechno se mohlo v nemocnici dít,“ dodal Francis.

O pochybeních se mlčelo

Podle něj se v nemocnici drželo všechno v utajení. Vládl tam systém, který účinně umlčoval všechny, kteří na nesrovnalosti upozorňovali, a ignoroval veškeré stížnosti. Vedení nemocnice se zaměřovalo na úzké byrokratické cíle a na udržování vyrovnaného rozpočtu tak, aby mohlo získat prestižní status důvěryhodné instituce NHS. Zcela tak opomíjelo kvalitu zdravotní péče.

V jeho 290 doporučeních nápravy například stojí, že pacienti musejí být vždy na prvním místě. Zdravotníci by měli podstoupit převýchovu, aby k pacientům byli laskaví a upřímně je informovali o jejich stavu. Porušení těchto povinností by podle Francise mělo být trestné.

Zakázáno by také mělo být pacientům podsouvat k podpisu dokumenty vyžadující od nich mlčenlivost ohledně pobytu v nemocnici, která tak brání pozdějším stížnostem.

Rozhovor s publicistou Janem Jůnem (zdroj: ČT24)