Ouattara chce rivala sesadit násilím

Abidžan – Alassane Ouattara, vítěz nedávných prezidentských voleb v Pobřeží slonoviny, vyzval dnes západoafrické státy, aby použily sílu k sesazení jeho rivala prezidenta Laurenta Gbagba. Ten se po prohraných volbách odmítá vzdát funkce.

Ouattara si myslí, že Gbagba by měla sesadit násilím komanda Hospodářského společenství západoafrických zemí (ECOWAS). „Pokud ECOWAS vyšle zvláštní jednotky s cílem sesadit Gbagba, bude sesazen bez větších škod,“ tvrdí Ouattara. Až prý Gbagbo uvidí, že ho jdou jednotky odstranit, lekne se a uteče.

Ouattara se také neobává, že by případné násilné sesazení dosavadního prezidenta vedlo k vypuknutí ozbrojeného konfliktu v zemi. Ouattara nicméně dnes nařkl Gbagba, že má v souvislosti s povolebním násilím „na rukou krev“. Chce proto, aby se do věci vložil Mezinárodní trestní soud (ICC).

Podle OSN zahynulo při povolebním násilí 210 lidí, skutečné číslo však podle jejích činitelů může být vyšší. V zemi kolují zprávy o nejméně dvou masových hrobech, maskovaní ozbrojenci údajně ve službách Gbagba však podle OSN vyšetřovatelům znemožnili se na místa předpokládaných hrobů přiblížit.

Gbagbovi v prosinci pohrozil ECOWAS vojenskou intervencí, pokud z prezidentského úřadu neodjede. Gbagbo ale nehodlá vyklidit pole ani po dvou kolech rozhovorů se zástupci ECOWASU a prezidenty okolních států. Zatím jen údajně souhlasil s dalším jednáním o mírovém řešení.

Americké ministerstvo financí dnes oznámilo opatření proti Gbagbovi a úzké skupině jeho věrných. Úřad oznámil, že zmrazí aktiva, která v USA mají Gbagbo, jeho manželka a tři Gbagbovi poradci. Žádný občan USA navíc nesmí provádět s Gbagem žádné finanční transakce. „Dnešní ustanovení ho (Gbagba) a úzký kruh kolem něj izoluje od světového finančního systému a zdůrazní přání mezinárodního společenství, aby odstoupil,“ prohlásil ředitel oddělení dohledu nad zahraničními aktivy na americkém ministerstvu financí Adam Szubin.