Papež se loni uhodil do hlavy, pak začal přemýšlet o odchodu

Řím - Podle italských médií při rozhodnutí papeže Benedikta XVI. odstoupit mohlo hrát roli zranění, které utrpěl při své loňské cestě v Latinské Americe. Tehdy se na hotelovém pokoji uhodil do hlavy a krvácel. Papež následně začal přemýšlet o svém odchodu. Kdo bude jeho nástupcem, zvolí kardinálové už při březnové volbě. O příštím papeži by podle brazilského kardinála Odila Pedra Scherera neměl rozhodovat věk ani původ. Důležitější jsou prý vůdčí schopnosti. Scherer je podle odborníků jedním z předních kandidátů na hlavu římskokatolické církve. Ghanský kardinál Turkson zase tvrdí, že je načase vybírat z rozvojových zemí.

Loni při návštěvě Mexika chtěl v noci papež na hotelu vstát z postele. Jenže nemohl najít světlo a jak ve tmě hledal vypínač, uhodil se do hlavy. Poté mu z rány tekla krev. Lékař mu zranění ošetřil, prý nebylo nijak hluboké ani hrozivé. Nicméně tento incident prý přiměl papeže zamyslet se nad tím, zda má ještě dost sil na takové dlouhé zahraniční cesty. Podle L'Osservatore Romano se krátce po návštěvě Kuby a Mexika papež rozhodl rezignovat.

Papež Benedikt XVI. o svém působení po odchodu z čela církve: „Přestože se odebírám ke svým modlitbám, budu vám všem vždy blízko a jsem si jistý, že i vy budete blízko mně, i když zůstanu skrytý světu.“

Ratzinger chce zůstat ve Vatikánu, ale v izolaci

Benedikt XVI. se chce po své rezignaci stáhnout do izolace a zůstat skryt před zraky veřejnosti. „Přestože se odebírám ke svým modlitbám, budu vám všem vždy blízko a jsem si jistý, že i vy budete blízko mně, i když zůstanu skrytý světu,“ řekl papež na setkání s kněžími římské diecéze.

Papežův bratr Georg Ratzinger již v úterý novinářům řekl, že Benedikt plánuje neukazovat se po rezignaci na veřejnosti. Propříště by měl bydlet v klášteře na okraji Vatikánských zahrad, jenž se nyní k tomuto účelu renovuje.

Teolog a otevřený papežův kritik Hans Küng ale vidí v plánech Benedikta XVI. bydlet i po 28. únoru ve Vatikánu nebezpečí pro reformu římské kurie. „Nebezpečí je, že Joseph Ratzinger převezme v Římě de facto roli stínového papeže,“ prohlásil Küng.

Küng by mnohem raději viděl, kdyby se Benedikt XVI. po rezignaci vrátil do svého rodného Bavorska. „Když setrvá ve Vatikánu, bude tam nevyhnutelně udržovat kontakty a jednat,“ řekl Küng v rozhovoru pro italský list La Repubblica.

Kardinál Odilo Pedro Scherer
Zdroj: ISIFA/EPA/SEBASTIAO MOREIRA

Zatímco se Vatikán loučí s papežem Benediktem XVI., nechávají o sobě slyšet nejžhavější kandidáti na jeho nástupce. Brazilský kardinál Odilo Pedro Scherer, který by mohl být prvním latinskoamerickým papežem, tvrdí, že o osobě Benediktova následovníka nebude rozhodovat ani stáří či původ případného kandidáta. Nejdůležitější je podle něj totiž to, aby byl nový papež schopen vést církev v tomto složitém období. 

Scherer řídí šestimilionovou arcidiecézi v Sao Paulu a podle expertů je jedním z hlavních kandidátů na uvolněný papežský stolec. 

Papeže bude v polovině března vybírat ve Vatikánu konkláve. Spekuluje se, že by se mohl do čela církve postavit někdo z rozvojových zemí. Hodně se proto mluví i o ghanském kardinálovi Peteru Turksonovi. Právě ten prohlásil, že je čas na papeže ze třetího světa. 

Papež Benedikt XVI. při mši
Zdroj: ISIFA/EPA/ALESSANDRO BIANCHI

Benedikt XVI. včera odsloužil ve Vatikánu poslední veřejnou mši. Emotivní církevní obřad se kvůli obrovskému zájmu lidí přesunul do vatikánské svatopetrské baziliky. Tisíce lidí sledovaly mši taky venku na obrazovkách. „Je to pro mě dobrá příležitost všem poděkovat, zejména věrné římské diecézi, zatímco se připravuji na završení petrského úřadu. Žádám o zvláštní vzpomínku v modlitbě,“ prohlásil viditelně unavený papež. 

Kardinálové na znamení své úcty papežovi sňali své mitry z hlavy a vyjádřili mu svůj vděk. Papež odejde z úřadu 28. února. Předtím ho čeká ještě několik audiencí, v sobotu má přijmout italského premiéra Maria Montiho.

Papež odsloužil poslední veřejnou mši (zdroj: ČT24)