Correa obhájil post ekvádorského prezidenta

Quito - Ekvádorský prezident Rafael Correa v nedělním prvním kole voleb s přehledem obhájil křeslo hlavy státu. Po sečtení bezmála tří čtvrtin hlasů získal podle ústřední volební komise důvěru zhruba 57 procent voličů. Svého největšího rivala porazil o víc než 30 procent hlasů. Devětačtyřicetiletý levicový ekonom Correa usiloval o funkci prezidenta už potřetí.

Devětačtyřicetiletý levicový ekonom Correa se za vítěze voleb prohlásil krátce po uzavření volebních místností. Poté, co mu značnou převahu předpověděl průzkum mezi voliči odcházejícími od uren, se v jeho štábu začalo oslavovat.

„Jsme tu, abychom vám sloužili. Nechceme nic, všechno je pro vás: pro lidi, kteří si zaslouží svobodu,“ řekl Correa v projevu, který k jásajícímu davu pronesl z balkonu vládního paláce Carondelet v metropoli Quitu. „Určitě uděláme spoustu chyb, ale povedou nás dobré úmysly,“ dodal.

Příznivci Rafaela Correy
Zdroj: ČTK/AP/Dolores Ochoa

Hlavní Correův soupeř, bývalý šéf významné banky Banco de Guayaquil Guillermo Lasso, podle dílčích výsledků získal 23,8 procenta hlasů a uznal svou porážku. Na třetím místě skončil exprezident Lucio Gutiérrez s 5,5 procenty. Zbývajících pět kandidátů získalo hlasy v jednotkách procent.

Předvolební průzkumy jasně favorizovaly levicového Correu, který zemi vládne od roku 2007. Prezident se těší oblibě zvláště mezi chudšími vrstvami obyvatel, které oceňují jím zavedené štědré sociální výdaje státu. Nepopulární je naopak mezi podnikateli a zahraničními investory, kterým vadí jeho autoritářská politika či hrozba dalšího zvyšování daní.

Komentátoři Correu považují za nejpravděpodobnějšího nástupce venezuelského prezidenta Huga Cháveze, který byl až do nedávna vůdcem tábora levicových latinoamerických zemí. Chávez se od loňské prosincové operace rakoviny neobjevil na veřejnosti a spekuluje se o tom, že jeho zdravotní stav je velmi vážný.

Pro vítězství v prvním kole volby musí kandidát získat přes padesát procent hlasů, nebo přes 40 procent hlasů a zároveň desetibodový náskok na druhého v pořadí.