Nečas a Seehofer se uvidí častěji

Mnichov (Německo) - Premiér Petr Nečas a jeho bavorský protějšek Horst Seehofer se v Mnichově dohodli, že se ministerští předsedové ČR a největší německé spolkové země budou scházet pravidelně jednou ročně. Oznámili to na společné tiskové konferenci po skončení jednání. Ještě letos by měl Seehofer znovu navštívit Prahu.

V otázce česko-německé minulosti a poválečného vysídlení sudetských Němců oba politici zdůraznili, že se tomuto citlivému tématu nechtějí vyhýbat, vztahy mezi Prahou a Mnichovem ale chtějí orientovat na budoucnost. Nečas se mu chce věnovat i ve svém čtvrtečním projevu v bavorském zemském sněmu, kde vystoupí jako vůbec první český premiér. Tomu budou podle Seehofera přítomni i zástupci sudetských Němců stejně jako dnešní slavnostní večeři, kterou bavorský premiér pořádá na počest Nečase.

Nečas: Minulosti se nevyhýbáme, ale soustředíme se na budoucnost

„Naše vztahy jsou orientovány do budoucnosti, nicméně nikdo se té minulosti nevyhýbá. A proto se této minulosti nevyhnu ani ve svém projevu před bavorským zemským sněmem,“ prohlásil Nečas. Bavorský premiér k tomu dodal, že obě strany mají na poválečnou minulost dál rozdílný právní pohled. „To ale nic nemění na našem dobrém partnerství pro budoucnost,“ konstatoval Seehofer.

Ten jako patron sudetských Němců, vysídlených po druhé světové válce z Československa, odmítl komentovat vyostřenou debatu o sudetoněmecké otázce v nedávné české prezidentské kampani. Právě podpora bavorských politiků požadavkům sudetských Němců na zrušení takzvaných Benešových dekretů, kterými byla německá menšina po válce zbavena občanských a majetkových práv v Československu, v minulosti kalila česko-bavorské vztahy.

Podle Seehofera i Nečase se ale díky posledním kontaktům na nejvyšších místech vzájemné vztahy obou sousedů normalizovaly a dostaly se na standardní úroveň. Důkazem toho mají být i oznámená každoroční setkávání premiérů obou zemí. Stejně pravidelně by se podle Seehofera měli scházet i další ministři z obou stran a Praha s Mnichovem by ráda vytvořila také společnou parlamentní skupinu. K prohlubování vzájemných vztahů má podle Seehofera napomoci rovněž chystaná česko-bavorská zemská výstava, kterou iniciovala česká strana.

Nečas navštívil Dachau

Po mnichovském jednání Nečas v doprovodu Seehofera zavítal do památníku na místě někdejšího nacistického koncentračního tábora v Dachau, kde položením věnců uctili památku obětí tohoto lágru. Mezi 6 500 Čechy, kteří za jeho dráty během okupace českých zemí skončili, byl i třiadevadesátiletý spisovatel Max Mannheimer, který dnes Nečase a Seehofera táborem provázel.

Pietnímu aktu v Dachau byl přítomen také nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt, který se na Seehoferovo pozvání večer zúčastní i večeře na Nečasovu počest. Možnost večeřet s českým premiérem Posselt sice považuje za další krok ve sbližování sudetských Němcům s oficiálními českými představiteli, význam tohoto gesta ale nepřeceňuje, řekl Posselt.