Utahovat, nebo neutahovat opasky, rozhodují se ve volbách Italové

Řím - První hlasovací lístky začaly plnit urny v italských volebních místnostech. V příštích dvou dnech tam totiž voliči rozhodnou o novém složení parlamentu. Hlasování začalo v 8:00 hodin SEČ a potrvá do deseti hodin večer. Dva týdny před hlasováním nesměly vycházet předvolební průzkumy, podle těch posledních má ale k vítězství nejblíž středolevá koalice Piera Luigiho Bersaniho. Ale jen těsně. Velké obavy investorů i Bruselu vyvolává možný úspěch bývalého premiéra Berlusconiho, mohlo by to znamenat konec reforem a utahování opasků.

V pondělí se volební místnosti otevřou v sedm hodin ráno, volby pak skončí v 15:00 hodin odpoledne. První výsledky hlasování o obsazení obou parlamentních komor by měly přijít krátce poté.

V Itálii vrcholila v posledních dnech předvolební kampaň. Volby mají rozhodnout o tom, kdo Itálii vyvede z krize. Je to totiž třetí největší ekonomika eurozóny s řadou problémů - velký státní dluh, vysoká nezaměstnanost a dlouhodobá stagnace. 

Expremiér Berlusconi proto vsadil na vstřícné gesto. Statisíce Italů dostaly do schránek dopis od bývalého premiéra. Lídr pravicové volební koalice v něm voličům slibuje vrácení daně z nemovitosti v případě, že se díky jejich hlasům dostane k moci. „Refundace bude možná buď na váš bankovní účet, nebo osobně na poštovní přepážce,“ slibuje Berlusconi v dopise.   

Mezi Italy patří tato daň ve výši 0,4 procenta hodnoty nemovitosti k nejneoblíbenějším novinkám, které zavedla Montiho vláda. Berlusconiho rivalové krok kritizovali, lídr jedné z levicových stran Antonio Ingroia dokonce tvrdí, že tím Berlusconi spáchal trestný čin. 

Náskok hlavního favorita, socialisty Bersaniho, se nicméně podle průzkumů ztenčil, jeho hlavní oponent Berlusconi přišel s dalšími sliby. Jisté je teď tak jen to, že hnutí dosavadního premiéra Montiho nevyhraje.

A klíčovým se může stát komik Beppe Grillo a jeho protestní Hnutí pěti hvězd. To chce zrušit euro a přestat platit státní dluhopisy, politikou znechucení Italové mu proto tleskají a hvězdné hnutí se tak může stát hvězdou italských voleb. Někteří pozorovatelé mu připisují šance na třetí, nebo dokonce i druhé místo.

Volby v Itálii
Zdroj: ČT24

K volbám se může vydat celkem 49 milionů Italů, kteří budou rozhodovat o jménech 630 poslanců a 315 senátorů. Dolní komoru italského parlamentu by díky volební prémii, která vítězi bez ohledu na počet procent získaných hlasů zaručuje většinu mandátů, mohla ovládnout levice. V senátu je zase pravděpodobnější úspěch pravice, protože ta bude těžit ze své podpory v hustě obydlených severoitalských regionech, jako jsou Lombardie či Benátsko. 

Sociologové upozorňují na to, že v Itálii je stále nebývale mnoho nerozhodnutých lidí, kteří si budou favorita vybírat až na poslední chvíli. Výsledek hlasování proto nakonec může být velmi těsný. To by mohlo znamenat povolební pat a případně i nutnost dalších voleb. 

Evropští komentátoři zase výsledky italských voleb očekávají se značnými obavami. Hrozí podle nich, že Itálie opustí reformní kurz a začne zbytek kontinentu znovu ohrožovat rostoucími ekonomickými problémy.

DEMOKRATICKÁ STRANA (Partito Democratico, PD)
Strana levého středu, sociálnědemokratická, je následovnice Italské komunistické strany. Od roku 2009 ji vede Pier Luigi Bersani. Bersaniho levicovou koalici před volbami tvoří jeho strana a koalice stran hnutí SEL (Sinistra-Ecologia-Libertà), v jejímž čele stojí Nichi Vendola.     

LID SVOBODY (Il Popolo della Libertà, PdL) 
Středopravá strana Silvia Berlusconiho, druhá ze dvou nejsilnějších stran v zemi. PdL, jež v minulých volbách v roce 2008 získala téměř 40 procent hlasů, do listopadu 2011 vytvořila vládní koalici s Ligou severu Umberta Bossiho. Hájí tradiční hodnoty liberálního konzervativismu a křesťanské demokracie.     

HNUTÍ PĚTI HVĚZDIČEK (Movimento 5 Stelle, M5S) 
Populistické hnutí, které založil komik Beppe Grillo. Vzniklo v říjnu 2009. Propaguje ekologii, je proti euru, částečně euroskeptické. Je pro přímou demokracii, proti korupci.  

OBČANSKÁ VOLBA (Scelta Civica)
Centristická politická strana, kterou letos v lednu založil odcházející premiér Mario Monti na podporu svých reformních plánů. Součást koalice S Montim pro Itálii, společně se Svazem středu (Unione di Centro, UdC) Piera Casiniho a strany Budoucnost a svoboda pro Itálii (Futuro e Libertà per l'Italia, FLI) Gianfranca Finiho.     

OBČANSKÁ REVOLUCE (Rivoluzione Civile) 
Nová levicová aliance, vznikla pod vedením Antonia Ingroii v prosinci 2012. Ingroia si získal reputaci v boji proti organizovanému zločinu, a to jako soudce v Palermu, ale i pod hlavičkou OSN v Guatemale.