Ideální posádka na Mars: Pár ve středních letech, zvyklý na soužití

Washington - Americký miliardář a první vesmírný turista Dennis Tito chce v roce 2018 poslat manželskou dvojici na cestu kolem Marsu. Trvala by přes 16 měsíců a mohla by stát odhadem miliardu dolarů (přes 19,5 miliardy korun). Mělo by jít o pár ve středních letech, který spolu už delší dobu žije a je na sebe zvyklý.

Nezávislá organizace Inspiration Mars dostane počáteční investici na spuštění projektu právě od Tita. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se na projektu nepodílí. Dvojici má do vesmíru vynést soukromá raketa. Mise má být nastavena tak, aby vyžadovala co nejméně zásob oblečení, jídla a vody.

Dvojice na rudé planetě nepřistane, pouze ji mine a vrátí se zpět na Zemi. Člen týmu Taber MacCallum misi přirovnal k americké Lewisově a Clarkově expedici k Tichému oceánu v letech 1804–1806.

Při výběru by měl dostat přednost pár ve středních letech, protože během takto dlouhého letu bude vystaven velké dávce radiace, což by mělo vliv na reprodukční schopnosti obou partnerů.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Tito se v roce 2001 stal prvním vesmírným turistou, když jej ruská loď dopravila za 20 milionů dolarů (zhruba 391 milionů korun) na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).