Čadští vojáci údajně zabili nejkrutější vůdce africké al-Káidy

Ndjamena - Jeden z nejvlivnějších extremistů na Sahaře, Alžířan Mochtár Belmochtár, je po smrti. Tvrdí to armáda Čadu, která v severním Mali spolu s francouzskými vojáky zasahuje proti islamistům. Belmochtárovu smrt zatím nepotvrdil nikdo jiný. Zájem na ní ale mělo víc států. Belmochtár, přezdívaný také Mr. Marlboro, stál například za krvavým útokem na alžírskou plynárnu z ledna letošního roku. Podle čadských vojáků zahynul včera kolem jedné hodiny odpoledne SEČ při útoku na základnu islámských radikálů v pohoří Iforas v Mali.

Už mnohokrát oznámená smrt nepolapitelného muže je znovu na scéně. Vojáci Čadu tvrdí, že konečně doopravdy dopadli Mochtára Belmochtára. Údajného autora lednového přepadení plynárenského komplexu v Alžírsku, kde zůstalo nejméně 39 mrtvých zahraničních rukojmí.

„Při útoku čadských ozbrojených sil, které operují v severním Mali, zahynulo mnoho teroristů v čele s jejich velitelem Mochtárem Belmochtárem,“ uvedl mluvčí čadské armády Zacharia Gobongue. „Základna džihádistů a narko-teroristů byla úplně zničena,“ dodal. Vojáci prý taky zajistili zbraně, 60 vozidel a další vybavení. 

Mochtár Belmochtár, který se narodil v Alžírsku, bojoval na straně islámských radikálů asi dvě desítky let. Prošel výcvikem v Afghánistánu a pak se připojil k severoafrické odnoži al-Káidy. Podle agentury AFP se však od ní loni v říjnu oddělil a vytvořil vlastní skupinu bojovníků. Belmochtár získal kvůli své údajné roli v kontrabandu s cigaretami v regionu přezdívku Mr. Marlboro. Mimo jiné stál za lednovým útokem na alžírskou plynárnu, kde jeho bojovníci zajali přes 700 lidí.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Vojáci údajně zabili i jednoho z nejkrutějších vůdců Abdala abú Zajda

Francouzsko-africká operace v Mali mezitím dál boduje. V pátek vojáci zabili dvojku al-Káidy v Maghrebu - Abdala Hámida abú Zajda. Smrt obou extremistů, pokud se potvrdí, zkomplikuje boj povstalců, které ofenzíva zahání na stále menší území.

Abú Zajd má pověst jednoho z nejkrutějších vůdců Organizace al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM). Tato severoafrická odnož al-Káidy usiluje o ustavení islamistického státu v Alžírsku a utočí na západní cizince na severozápadě Afriky. Alžírsko nyní prověřuje DNA oběti. Výsledky by podle médií měly definitivně určit, zda jde skutečně o abú Zajda.