Exploze před mešitou v Karáčí zabila nejméně 45 lidí

Islámábád - Nejméně 45 lidí zemřelo a dalších zhruba 150 se zranilo při explozi v pákistánském Karáčí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle policie šlo zřejmě o sebevražedný atentát. Nálož explodovala před budovou šíitské mešity, ze které lidi odcházeli po večerní modlitbě.

K explozi došlo v hustě obydlené části pákistánské obchodní metropole s celkem 18 miliony obyvatel. První zprávy z vyšetřování podle policie ukazují, že bomba byla umístěna na motocyklu, nelze však vyloučit, že na místě se nacházelo více náloží. Několik budov v blízkosti exploze začalo hořet.

Podle reportéra televize Al-Džazíra došlo ke dvěma explozím, které zničily 30 až 40 bytových jednotek. Vysoký vládní činitel řekl, že někteří lidé by mohli stále vězet v troskách budov, které se při explozi zřítily.

Nejméně 16 mrtvých v Bangladéši

V Bangladéši pak nejméně 16 lidí nepřežilo podle BBC tamní střety. Došlo k nim během prvního dne dvoudenní stávky, kterou vyhlásila největší islámská strana. Nelíbí se jí rozsudky místního tribunálu, který řeší zločiny během boje o nezávislost v sedmdesátých letech. Organizace pro lidská práva tvrdí, že tribunál nesplňuje mezinárodní právní normy. Celkově při protestech za poslední týden zemřelo šedesát lidí.