Cliff House, předloha Barrandovských teras, slaví jubileum

San Francisko/Barrandov - Vyhlášená restaurace Cliff House, kde si dávají dostaveníčko slavné filmové hvězdy, slaví 150. jubileum. Tahle stavba má za sebou tolik historie, že se stala součástí dějin San Francisca. Má ale silnou vazbu i na meziválečné Československo.

Když v roce 1924 navštívil San Francisco otec bývalého prezidenta Václav Havel, dům na útesu ho tak nadchnul, že nechal po návratu, taky nad vodou, postavit právě Barrandovské terasy. Cliff House je ale dosud živé místo, kam slavný Hollywood jezdil a stále jezdí na výlety. Barrandovské terasy jsou dnes zpustlá restaurace, která z někdejší filmové slávy už ani nežije.

Vlevo: Cliff House, vpravo: Barrandovské terasy
Zdroj: ČT24

Václav Havel st. se vrátil tak nadšený, že si Cliff House postavil v Praze

Slavné pražské Barrandovské terasy postavené na skále levého břehu Vltavy jsou prvorepublikový skvost, který od třicátých let sloužil jako společenské centrum pražské smetánky. Již přes deset let ale chátrá. Místo, kde se v době největšího lesku scházely hvězdy filmového nebe a nejvlivnější továrníci své doby, vzniklo jako součást urbanistického projektu architekta Václava Havla, otce bývalého prezidenta. Slávu v současnosti připomíná už jen známé jméno podniku. Celý komplex, tedy terasy, vyhlídková věž i bazén, od roku 1997 chátrají.  

Cliff House hostí půl milionu lidí za rok. Má za sebou tolik historie, že se stal součástí dějin San Francisca. Přečkal zemětřesení a prošel řadou různých renovací. Teď slaví 150 let opět v podobě, v níž ho kdysi poznal Václav Havel starší, jako místo, za nímž se stále lidé vydávají přes celou Ameriku.

Jednu věc ale mají Barrandovské terasy a Cliff House přeci jen společné. Pod oběma restauracemi se kdysi nacházely slavné plovárny, kam o víkendech mířily tisíce lidí. Z obou dnes zbyly jenom ruiny.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)