Zahraniční média: Je to studená sprcha pro Klause

Praha – Politický útok na nejkontroverznější postavu české politiky – konzervativního a silně euroskeptického prezidenta Václava Klause. Tak hodnotí britská BBC ústavní žalobu 38 senátorů proti odcházejícímu prezidentovi. Zahraniční média připomínají, že vzhledem k tomu, že Klaus z úřadu za několik dní odchází, má žaloba jen symbolický význam.

„Jde o dramatický, ale do značné míry symbolický akt, ukazující hluboký rozpor, který euroskeptický vůdce v české společnosti vyvolal,“ napsala agentura Reuters. Současně připomněla, že horní komoru českého parlamentu ovládají Klausovi levicoví odpůrci a že odcházejícímu prezidentovi v nejhorším případě hrozí ztráta kanceláře, prezidentské penze a práva ucházet se v budoucnu o nejvyšší úřad.

„Byla by to rána pro odkaz pravicového politika, který vyvolával v Evropě hněv svými euroskeptickými názory,“ napsal Reuters. Upozornil také, že Klaus mnoho Čechů rozhněval svou amnestií, která ukončila stíhání hospodářských trestných činů, a to je citlivý bod v zemi, kde „korupce a podvody už roky představují hlavní témata politických debat“.

Jako symbolickou a dramatickou dohru Klausova prezidentství vidí žalobu i dopisovatel BBC v Praze. „Jen stěží lze očekávat, že bude žaloba úspěšná. Faktem je, že tak vyústila situace po amnestii, která poslala k ledu tucet závažných korupčních kauz. Hlasování Senátu, ovládaného prezidentovými levicovými odpůrci, se tak jeví jako symbolický konec Klausova prezidentství - a případné odsouzení by bylo “skvrnou na beztak rozporuplném dědictví".

Francouzská agentura AFP napsala, že levice svými hlasy pohnala Klause před Ústavní soud, aby se zodpovídal ze sporné amnestie. Ta vyvolala „velkou vlnu nespokojenosti po celé zemi“ a Klausovi odpůrci ji odsuzují jako příliš shovívavou pro korupčníky. Senátoři také spočítali odcházejícímu prezidentovi odmítnutí podepsat dodatek k Lisabonské smlouvě, poznamenala AFP, která zároveň citovala slova Jiřího Pospíšila z ODS, že vyhrálo politické hledisko nad odborným názorem.

Německý server Die Welt píše o studené sprše pro loučícího se prezidenta. „Obvinění z velezrady je možná příliš těžký kalibr. Ve skutečnosti je to ale jediná možnost, jak prezidenta v Česku postavit před soud. Obžaloba ze zanedbání povinností nebo zneužití úřadu v české ústavě neexistuje,“ připomíná Die Welt.

Obžaloba z velezrady je i podle polské zpravodajské televize TVN 24 následkem Klausovy amnestie, kritizované jako příliš rozsáhlé a týkající se „velkých ryb“, tedy Klausových dávných přátel, souzených i za korupci. „Rozhodnutí Senátu má ve značné míře čistě symbolický význam, protože prezident i tak ve čtvrtek funkci opouští. Klaus úřaduje už druhé období a ústava mu zakazuje ucházet se o další, takže může ztratit jen prezidentskou penzi. Je to tedy symbolická rána reputaci a osobě Klause, který si za léta svého působení nadělal spoustu nepřátel, hlavně mezi levicovější částí české společnosti,“ usoudila polská televize.

Obvinění Václava Klause z velezrady zaznamenala i ruská agentura ITAR-TASS, podle které se tak stalo v českých dějinách poprvé. „Prezidentovi připisují vinu za nepovedenou lednovou amnestii, po níž byli z věznic propuštěni četní nebezpeční zločinci, i to, že dosud nepodepsal dodatek k Lisabonské smlouvě, počítající s reformou Evropské unie, i to, že 'vážně ohrozil' činnost Ústavního soudu tím, že skoro rok nejmenoval nové ústavní soudce,“ napsala ruská agentura.

Pro návrh, který Václava Klause viní z velezrady kvůli kontroverzní novoroční amnestii a okolkům s podpisem smluv a jmenováním soudců, se vyslovilo 38 senátorů, proti bylo 30 přítomných zákonodárců. Ústavní soud se bude případem zaobírat přednostně, rozhodnutí lze očekávat koncem března.

Server slovenského deníku Sme článek uvedl titulkem Český senát poslal Klause k soudu. Vyzdvihuje, že jde o historicky první ústavní žalobu na prezidenta. Americký The Washington Post také píše o amnestii, která podle něj poskvrnila konec Klausova mandátu a mnoho Čechů rozzlobila.