Konkláve k volbě nového papeže začne v úterý

Vatikán – V úterý začne konkláve, na němž kardinálové zvolí nástupce papeže Benedikta XVI. Ve Vatikánu je už od čtvrtka přítomno všech 115 kardinálů-volitelů. Podle médií je ovšem rozděluje názor na to, kdo by se měl stát novou hlavou římskokatolické církve. Zejména američtí zástupci patrně vyvíjejí tlak na to, aby papež byl z jiného kontinentu než z Evropy a aby měl odvahu se pustit do větší reorganizace církve.

Sbor 153 kardinálů - generální kongregace - o zahájení konkláve dnes rozhodl ve Vatikánu. Konkláve zvolí nástupce Benedikta XVI., který se vzdal papežského úřadu 28. února. Vatikán se na Benediktův odchod připravoval už od 11. února, kdy své překvapivé rozhodnutí hlava římskokatolické církve oznámila. Dopředu bylo jasné, že nový papež musí nastoupit do začátku Velikonoc, které jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Aby se volba urychlila, změnil Benedikt XVI. pravidlo pro konání konkláve, které se nyní může sejít i dříve než 15 dní po uvolnění papežského stolce. 

V úterý ráno se nejdříve uskuteční modlitba, při níž budou kardinálové prosit o to, aby je svatý duch vedl, ochránil a osvítil při výběru 266. papeže. Odpoledne se pak volitelé uzavřou v Sixtinské kapli, kde se volba uskuteční. Nový papež by mohl být znám do konce příštího týdne.

Volba papeže začíná první den jediným odpoledním hlasováním. Zvolen je ten, kdo získá dvě třetiny hlasů. Pokud není papež zvolen, volí se další dny a nanejvýš čtyři volební kola denně - dvakrát dopoledne a dvakrát odpoledne; dvě hlasování následují vždy těsně za sebou. Pokud není o novém papeži rozhodnuto do tří dnů, konkláve by si mělo vzít den volna, ale nesmí opustit Vatikán.

  • Jak probíhá volba papeže? PODÍVEJTE SE
  • Zajímavosti z minulých voleb papeže jsou ZDE

Konkláve je shromáždění kardinálů, kteří nepřekročili věk 80 let, volící v Sixtinské kapli ve Vatikánu papeže. Kardinálové nesmějí konkláve opustit, dokud není nový papež zvolen. Po tuto dobu je jim zakázán jakýkoli písemný, telefonický či jiný kontakt s okolním světem. Všichni účastníci konkláve jsou pod trestem exkomunikace vázáni mlčenlivostí o průběhu volby.

Vstup Hany Scharffové z Vatikánu (zdroj: ČT24)

Mexiko nechce svého kardinála na konkláve

Oběti sexuálního zneužívání v Mexiku shromáždily víc než 20 000 podpisů pod petici proti účasti mexického kardinála Norberta Rivery Carrery v konkláve. Podle autorů petice kryl Rivera zločiny několika homosexuálních kněží včetně zakladatele vlivné ultrakonzervativní kongregace Legionáři Kristovi, mexického kněze Marciala Maciela, který byl podezřelý ze sexuálního zneužívání nezletilých. Maciel v roce 2008 zemřel.

Proti účasti dalších dvou kardinálů v konkláve se z podobných důvodů vyjádřily i oběti sexuálního zneužívání kněžími v Chile a v Itálii. Rivera je nyní ve Vatikánu. Mexická biskupská konference v souvislosti s Riverou uvedla, že kardinál by se měl „rozhodnout tak, jak považuje za vhodné“. 

Mexický kardinál Norberto Rivera Carrera
Zdroj: ISIFA/Franco Origlia/Getty Images

Riverovo jméno zmínila i Americká organizace obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími na nedávno zveřejněném seznamu 12 volitelů papeže, kteří podle této organizace nereagovali odpovídajícím způsobem na obvinění kněží ze zneužívání. Dalším z těchto 12 kardinálů byl podle ní i český kardinál Dominik Duka. Ten se proti kritice ohradil, stejně jako pražské arcibiskupství.

Kdo dostane pokoj a kdo apartmá? Kardinálové budou losovat

Pro 115 kardinálů, kteří se mohou účastnit volby nového papeže, je ve Vatikánu připraveno 106 apartmánů, 22 pokojů a jeden apartmánový byt. Ubytováni budou všichni v Domě svaté Marty (Domus Sanctae Marthae), který je vatikánským penzionem. Kdo bude bydlet pouze v pokoji a kdo v apartmánu, rozhodne los.

K penzionu, který byl postaven v roce 1996 na místě někdejšího hospicu pro poutníky, náleží moderní kaple, několik společenských místností a jídelna. V pokojích a chodbách je mramorová podlaha. V apartmánech má každý z kardinálů k dispozici samostatnou koupelnu a pracovnu s psacím stolem. Všichni kardinálové-volitelé zde budou odloučeni od světa, i když mnozí z nich mají ve Vatikánu či Římě vlastní byty.

Dům svaté Marty
Zdroj: ISIFA/EPA/SAMANTHA ZUCCHI

Během trvání konkláve mohou kardinálové-volitelé do Sixtinské kaple od svaté Marty docházet, k dispozici mají ale i malý autobus. Jeho cesta povede po Via delle Fondamenta, která je mezi apsidou baziliky svatého Petra a vatikánskými zahradami.

V pětipatrové budově obyčejně bydlí preláti nebo lidé, kteří do Vatikánu přijeli pracovně. V současném období sede vacante, tedy prázdného papežského stolce, řád všechny ubytované přestěhoval, aby mohl zařízení pro kardinály připravit. Spolu s voliteli zde budou bydlet i ti, kteří se na konkláve z organizačních důvodů podílejí. Jde například o hlavního papežského ceremoniáře, dva lékaře nebo několik řeholníků kvůli zpovědím. Jejich výčet upravuje článek 46 apoštolské ústavy Universi Dominici Gregis, kterou vydal Jan Pavel II. k volbě nového papeže.

Současný penzion nahradil hospic svaté Marty, který zde v roce 1891 v době pandemie cholery nechal pro nemocné vystavět papež Lev XIII. Během druhé světové války se do hospicu uchýlili Židé a další uprchlíci včetně velvyslanců zemí, které s fašistickou Itálií přerušily diplomatické styky.

Kardinálská kongregace
Zdroj: ISIFA/Franco Origlia/Getty Images

Vatikán požehnal adopcím kardinálů

Vatikán dal požehnání akci německého sdružení mladých katolíků nabízející na internetu možnost „adoptovat“ jednoho ze 115 kardinálů, kteří budou během nadcházejícího konkláve volit nového papeže. Internetová stránka po registraci vybere zájemci jméno jednoho z volitelů, za kterého se pak může dotyčný během konkláve modlit. Dobrovolníků, kteří chtějí kardinály doprovodit modlitbou, už se zapsalo přes 350 000.

Nápad skupiny věřících s názvem Jugend 2000 Deutschland se objevil nejprve na sociální síti Facebook a internetová stránka s názvem Adopt a Cardinal (Adoptuj kardinála) začala fungovat koncem února. Lidem nabízí možnost „přispět silou modliteb k tomu, aby svatý duch vedl, ochránil a osvítil naše kardinály ve chvíli, kdy budou určovat dalšího papeže“.