Vídeňští filharmonikové hráli na nacistickou notu

Vídeň - Vídeňský filharmonický orchestr přiznal, že v letech 1954 až 1968 stál v jeho čele bývalý člen elitních jednotek SS a spolupracovník nacistické tajné policie (gestapa) Helmut Wobisch. Prestižní soubor doznání učinil pod tlakem kritiků, kteří mu vyčítali mlčení ohledně jeho nacistické minulosti.

Na žádost orchestru prozkoumala tříčlená komise historiků stinné stránky existence tělesa v letech 1938 až 1945. Závěry jejich bádání orchestr zveřejní na svých stránkách 12. března, tedy v den 75. výročí anšlusu Rakouska.

Novoroční koncerty

Tradice novoročních koncertů vídeňských filharmoniků se začala psát právě za doby nacismu. První „novoroční“ koncert zaměřený na díla Johanna Strausse se ale konal už na silvestra roku 1939. Koncerty měly sloužit jako nástroj nacistické propagandy.

Po válce řídil orchestr nacista

Dlouhé desítky let byl přístup k archivním materiálům striktně omezen, nyní do nich vědci pod vedením Olivera Rathkolba nahlédli. Zaměřili se na politizaci orchestru za nacismu a na životopisy hudebníků. A to i těch, kteří byli stíháni a zabíjeni za svůj politický či rasový původ.

Zatímco v Rakousku za války představovali aktivní nacisté asi desetinu obyvatel, u členů orchestru byl jejich poměr téměř poloviční, a sice 60 hudebníků ze 123.

Vyšetřování také ukázalo, že šest židovských členů souboru bylo zavražděno a deset dalších bylo deportováno do vyhlazovacího tábora.

  • Helmut Wobisch zdroj: ČT24
  • Prsten cti pro Helmuta Wobische zdroj: ČT24

Historici tak odhalili, že trumpetista orchestru Wobisch byl hned od roku 1933 členem nacistické strany NSDAP, od roku 1938 pak členem SS a spolupracovníkem gestapa. V roce 1945 za to byl z orchestru vyhozen, ale v roce 1951 byl přijat zpět a později ho členové tělesa dokonce zvolili za svého šéfa.

Záhada kolem prstenu

Rathkolb se zaměřil i na záhadu obklopující čestný prsten, který dostal nacistický guvernér Vídně Baldur von Schirach, jenž měl na starosti deportace desítek tisíc židů. Von Schirach dostal prsten původně v roce 1942. Následně ho ale ztratil a náhradní dostal až v roce 1966, kdy byl propuštěn z vězení po vykonání trestu za zločiny proti lidskosti. Historici se léta marně snažili zjistit, kdo von Schirachovi náhradní prsten předal. Až nyní historikové zjistili, že tajemným mužem nebyl nikdo jiný než Wobisch.

Vídeňská filharmonie odhaluje nacistickou minulost (zdroj: ČT24)