Tři prezidenti u „Slonů“ pohořeli, zkusí to znovu za týden

Abidžan – Mise tří západoafrických prezidentů do Pobřeží slonoviny selhala. Ani pod hrozbou vojenského útoku se jim nepodařilo přesvědčit dosavadního prezidenta Laurenta Gbagba, aby funkci předal oficiálnímu vítězi prezidentských voleb Alassanu Ouattarovi. Do země se ale prezidenti vrátí příští týden a zkusí to znovu. Gbagbovi příznivci včera napadli konvoj mírové mise OSN a jednoho člověka zranili.

„Mise hlav států se má v průběhu příštího týdne vrátit do Pobřeží slonoviny, aby udržovala kontakty a pokusila se sjednat zprostředkování,“ uvádí se v prohlášení kapverdského prezidenta a jeho kolegů z Beninu a Sierry Leone. S jejich návratem se počítá 4. nebo 5. ledna.

Hospodářské sdružení západoafrických států ECOWAS minulý týden pohrozilo, že Gbagba svrhne silou, pokud nepostoupí úřad Ouattarovi. Prezidenti Beninu, Sierry Leone a Kapverd se s pověřením 15členného hospodářského bloku v úterý postupně sešli s Gbagbem, Ouattarou a šéfem mise OSN v Pobřeží slonoviny.

Podle prohlášení úřadu kapverdského prezidenta oba rivalové požádali o čas, aby mohli zvážit možnosti řešení krize. Gbagbo původně dostal na zvážení ultimáta 24 hodin. Lhůta mu byla na jeho žádost prodloužena. Západoafričtí prezidenti by prý měli slyšet jeho odpověď příští týden. ECOWAS v uplynulých 20 letech vyslal bojové jednotky do nejméně tří afrických zemí.

Regionální a světové mocnosti požadují, aby Gbagbo předal úřad opozičnímu kandidátovi Ouattarovi, kterého za vítěze listopadového volebního klání uznává mezinárodní společenství v čele s OSN a USA. Oba rivalové složili prezidentský slib a jmenovali členy své vlády.

Na Gbagba mezitím kvůli sporným volbám dál sílí diplomatický tlak. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valero dnes oznámil, že členské státy Evropské unie se rozhodly uznávat za ambasadory Pobřeží slonoviny pouze „velvyslance jmenované prezidentem Alassanem Ouattarou“. Rozhodnutí prý padlo minulý týden. Státy sedmadvacítky tehdy ve společném prohlášení v Bruselu bez dalšího vysvětlení oznámily, že se EU rozhodla podniknout kroky na podporu demokraticky zvolených úřadů.

Nejistá politická situace přitom vnáší neklid i do ulic hlavního města. Včera rozbouřený dav zaútočil na auta mírových sil OSN. Příznivci Laurenta Gbagba mají modré přilby za nepřátele, kteří chtějí jejich prezidenta svrhnout. Dav proto vojáky OSN obklopil, když seděli v autě. „Když tudy chtěli projet, každý vyběhl ven a zablokovali jsme je. Nechceme je tady. Ať se vrátí, odkud přišli,“ říká jeden z příznivců Gbagba.   

Jednoho vojáka zranili lidé mačetou. Ze zoufalé situace modré přilby zachránila místní armáda, která je doprovodila na základnu. Vojáci OSN se stali terčem už několikrát. Modré přilby si nenávist vysloužily tím, že brání sídlo mezinárodně uznaného vítěze voleb Alassana Ouattary.