„Zbraní je v Sýrii víc než dost,“ odmítl Nečas zrušení embarga

Brusel – Český premiér Petr Nečas se v Bruselu vyslovil proti tomu, aby se zrušilo embargo na dodávky zbraní pro povstalce v Sýrii. K tomu vyzval před jednáním dnešního summitu EU francouzský prezident François Hollande. „Myslíme, že zbraní je v Sýrii více než dost,“ prohlásil ale Nečas.

François Hollande před jednáním summitu v Bruselu zdůraznil, že Francie chce dodávat zbraně syrské opozici a požádá evropské partnery, aby odvolali příslušné zbrojní embargo. Pro je i Británie. Německo je zdrženlivější a na summitu vyzvalo k opatrnosti.

Některé země jako Švédsko, Finsko, Rakousko i Česko jsou naopak proti. „Na straně druhé zaznívají argumenty, které jsem uvedl i já a které jsou více skeptické a které říkají, že to není úplně černobílý problém a že hranice konfliktu vede i po hranicích náboženských skupin. Řešení by spíše mělo být někde u jednacího stolu, a ne dodávkami zbraní, které se navíc jenom zvyšují,“ myslí si Nečas.

Panují především obavy, aby se zbraně nedostaly do nevhodných rukou. Nečas připomněl vývoj v Libyi. „Její zbrojní arzenál je obchodován po celé Africe, pravděpodobně po Blízkém východě a možná v některých dalších zemích,“ řekl Nečas.

O případném zrušení embarga se bude v rámci EU jednat příští týden. „Několik členských zemí nadneslo otázku zrušení embarga. Dohodli jsme se, že požádáme ministry zahraničí, aby urychleně prozkoumali současnou situaci na své neformální schůzce příští týden v Dublinu a vypracovali společný postoj,“ řekl prezident EU Herman Van Rompuy.

V únoru mimo jiné pod tlakem Británie povolila Evropská unie dodávat syrské opozici pancéřovaná vozidla a nebojové vojenské vybavení. V Sýrii zahynulo během konfliktu podle odhadů asi 70 tisíc lidí.