Homosexuálové zklamáni, Cameron se ohradil, muslimové vidí naději

Buenos Aires - Zatímco většina Argentinců slaví volbu svého kardinála papežem, mezi tamními homosexuály vyvolala spíše zděšené reakce. Také britský ministerský předseda David Cameron se ohradil vůči názorům papeže Františka, tentokrát ovšem v otázce Falklandských ostrovů. Evropští muslimové naopak novou hlavu katolické církve vítají a prodejci suvenýrů nelení.

Argentina se před třemi lety stala první jihoamerickou zemí, která uzákonila manželství osob stejného pohlaví. V té době se v zemi odehrávaly ostré mediální přestřelky mezi zástupci homosexuální komunity a arcibiskupem Jorgem Bergogliem, který se vyslovoval proti legalizaci homosexuálních sňatků. Když návrh zákona mířil do parlamentu, tehdejší kardinál a nynější papež mu prý vyhlásil „boží válku“.

„Byl viditelnou tváří opozice katolické církve vůči rovnoprávnosti v manželství a nahlížel na něj z fundamentalistické pozice. Postavil to jako nutnost vyhlášení boží války proti tomu, co považoval za ďáblův plán,“ říká prezident argentinské asociace sexuálních menšin Esteban Paulon. Argentinští homosexuálové se obávají, že Bergogliův nástup do čela katolické církve bude znamenat zvýšení vlivu jeho konzervativních myšlenek. Vzkázali mu proto, aby se pustil do liberálních reforem, neboť již prý ví, že rovnoprávnost homosexuální menšiny Argentině nijak neuškodila.

Falklandy
Zdroj: Peter Hazell/ISIFA/Getty Images

Cameron odmítl papežův názor, že Falklandy patří Argentině

Z části i kvůli těmto rozporům se světskou mocí ohledně manželství osob stejného pohlaví se Bergogliovo zvolení papežem setkalo s mírně chladnou reakcí od prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové. Bergoglio se ale v minulosti naopak ztotožnil s oficiálním stanoviskem argentinské vlády, že se Británie zmocnila neprávem Falkland a že tyto ostrovy v jižním Atlantiku patří Argentině.

Bergoglio na loňské mši u příležitosti 30. výročí konce prohrané války o Falklandy Argentinou označil Británii za jejich uchvatitele. V roce 2010 o ostrovech hovořil jako o „našich“. Britský premiér David Cameron se dnes proti názorům nového papeže ohradil. „Při vší úctě s ním nesouhlasím. Na Falklandských ostrovech bylo mimořádně jasné referendum. To je zpráva pro každého na světě, že lidé z těchto ostrovů si velmi jasně zvolili budoucnost, kterou chtějí. Tuto volbu by měli všichni respektovat,“ reagoval Cameron na dotaz novinářů na summitu Evropské unie v Bruselu. „Bílý kouř nad Falklandami byl dost jasný,“ podotkl s odkazem na způsob volby papeže, jejíž úspěšné zavržení hlásí právě bílý kouř vycházející z improvizovaného komína na Sixtinské kapli, kde kardinálové volili.

Argentina se pře s Británií o Falklandy od 19. století a v roce 1982 se obě země kvůli sporu ocitly ve válečném konfliktu. Válka tehdy stála 900 lidských životů a skončila po deseti týdnech, když se Argentina vzdala. Za nové oživení sporu může ropa, jež byla u Falkland objevena v roce 1998.

Evropští muslimové věří v lepší vztah s křesťany

Evropští muslimové naopak po zvolení nového papeže věří v lepší vztahy s římskokatolickou církví, protože se Bergoglio přihlásil k odkazu svatého Františka z Assisi. Kromě skromnosti a pokory tento světec totiž také prokázal úsilí o dialog s islámem. V roce 1219 se například setkal v Egyptě s tureckým sultánem, kterého chtěl přemluvit k přijetí křesťanství.

Muslimská náboženská komunita v Itálii (Coreis) označila za nadějné, že se v papežově jméně připomíná František z Assisi, který přinesl „velký příklad svatosti a otevření vůči východu a islámu“. Za důležitý krok k lepšímu dialogu mezi oběma náboženstvími to povařují i muslimské komunity ve Francii a v Německu. Vztahy mezi oběma stranami byly poněkud chladnější za předchozího papeže Benedikta XVI., který v jednom ze svých projevů citoval byzantského císaře, jenž řekl, že islám je násilným a iracionálním náboženstvím. Pozdější Benediktova omluva ale u muslimů příliš důvěry v papeže už nevrátila.

Figurka papeže Františka
Zdroj: ČTK/AP/Salvatore Laporta

Ve Vatikánu se prodávají suvenýry s Františkovou podobiznou

Dva dny po zvolení nového papeže se v obchůdcích na okraji Svatopetrského náměstí objevily suvenýry s Františkovou podobiznou. Turisté si tak mohou z místa odvážet růžence a pohlednice s novou hlavou římskokatolické církve, ale také knihy o něm.

K volbě nového papeže přichystal Vatikán také speciální edici známek a dá se předpokládat, že sortiment s papežem Františkem se brzy rozšíří i o další předměty, ať už půjde o kalendáře nebo třeba talířky a hrnečky.