Tragické policejní cvičení: Nad Berlínem se srazily vrtulníky

Berlín – Při policejním nácviku zásahu proti fotbalovým chuligánům se u berlínského olympijského stadionu srazily dva vrtulníky. Jeden z pilotů podle médií neštěstí nepřežil, čtyři lidé byli zraněni, z toho dva těžce. Mluvčí spolkové policie Frank Brochert potvrdil, že „během cvičení se stala nehoda“ a že na místě zasahují záchranáři.

Neštěstí se stalo kolem půl jedenácté dopoledne. Policejního cvičení se při špatné viditelnosti a za hustého sněžení účastnilo na 400 mužů, polovina z nich měla představovat běsnící fotbalové fanoušky. Podle svědků byly v době neštěstí ve vzduchu tři vrtulníky. V případě obou havarovaných šlo o vrtulníky Super-Puma und EC155.

Podle deníku Bild zjevně jeden z pilotů ztratil v hustém sněžení orientaci a při přistávacím manévru narazil do vrtulníku, který byl v tu chvíli pod ním. Oba stroje se pak z nevelké výšky zřítily na plochu Maifeld vedle stadionu.

V době neštěstí byla viditelnost minimální. „Byla hrozná vánice, najednou se ozvala rána a někdo zařval 'všichni k zemi!'. Pak byla všude krev. Vedle mě se objevila velká kaluž krve,“ líčí svědek nehody Johannes M. citovaný zpravodajskou stanicí n-tv. Na zemi vypukla panika, čtyři lidé byli zraněni, z toho jeden muž a jedna žena vážně; tři lidé utrpěli šok. Na místo neštěstí přijel i ministr vnitra Hans-Peter Friedrich, který vyjádřil soustrast pozůstalým.